Turbulent en stormachtig, maar wel veel sneeuw

Het is de komende dagen stormachtig, maar er valt wel veel sneeuw

Turbulent en stormachtig, maar wel veel sneeuw
Het is de komende dagen zeer turbulent en stormachtig in Oostenrijk, maar er gaat wel veel sneeuw vallen. Vooral vanaf het Tiroler Unterland tot in het Wienerwald valt boven de 1000 meter een gigantisch pak sneeuw. Lokaal kan er rondom de Dachstein zomaar eens 150 centimeter sneeuw in vrij korte tijd vallen.

Vanmorgen is het al stormachtig, met bewolking en sneeuwval. Deze ochtend sneeuwt het vooral stevig vanaf het Tiroler Unterland tot aan het Wienerwald. Ook elders is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd sneeuw. In de lagere gebieden onder de 800 meter valt ook natte sneeuw, ijsregen of gewone regen. Daarbij staat een stormachtige wind, op de bergtoppen 7 of 8 beaufort met windstoten over de 100 km/u. Hierdoor zullen diverse windgevoelige skiliften dicht gaan of blijven vandaag. Vanmiddag verandert er weinig, in de eerder genoemde gebieden blijft het flink doorsneeuwen. Soms valt de sneeuw krachtig met hoeveelheden die oplopen tot 3 of 4 centimeter per uur.

Neerslaghoeveelheden tot enkel nog maar vrijdagochtend

Vanavond intensiveert de sneeuwval in het Tiroler Unterland en Salzburgerland, terwijl het droger wordt in Vorarlberg en het uiterste oosten. Ook in Karinthië wordt het vaker droog. Daarbij ligt de sneeuwgrens weer opnieuw rond de 800 meter, maar in de nacht stijgt deze naar 1000 meter. Daarbij blijft het stormachtig.

Verloop van neerslag de komende 4 dagen

Morgenochtend stopt het overal snel met sneeuwen en regenen en is het overal lange tijd droog! Rondom de hoofdkam en ten zuiden ervan breekt de zon goed door. Het is in de mildere lucht tijdelijk vriendelijk weer. Ook de wind is tijdelijk minder aanwezig, een heuse adempauze. In de loop van de middag wordt de bewolking weer dikker vanuit Duitsland en volgt een nieuwe storing. In de nacht naar zaterdag gaat het vooral in Tirol en het Salzburgerland lang flink doorsneeuwen en regenen. Sneeuwgrens ligt volgens de laatste computerberekeningen rond de 1100 meter, maar kan bij intensieve neerslag in de nacht zakken naar 800 of 700 meter. Neerslagintensiteit kan tijdelijk oplopen naar 5 of 6 centimeter per uur, waardoor het lawinegevaar toeneemt.

Zaterdag houdt de intensieve neerslag in Tirol en Salzburg de gehele dag aan. Boven de 1200 meter verwachten we blizzard toestanden met windkracht 8 en windstoten tot over de 100 km/u. Hieronder gaat de neerslag vrijwel overal over in regen/ijsregen/natte sneeuw. Toch hopen we op nog een lagere sneeuwgrens, maar gezien de windsnelheden lijkt dat nu niet realistisch. In de overige deelstaten is het ook vaker droog dan nat en ligt de sneeuwgrens van west naar oost van 1300 naar 700 meter.

Koufront brengt in de loop van de zondag de winter terug tot in alle dalen

Zondagochtend is het opnieuw tijdelijk rustiger en droger. Zo kan de zon af en toe doorbreken en in de zachte lucht stijgt de vorstgrens nog even naar 1500 meter. Hieronder dus tijdelijke dooi. Maar in de middag volgt een actief koufront met veel wind vanuit Duitsland. Vanaf halverwege de middag volgt opnieuw intensieve neerslag, waarbij de sneeuwgrens razendsnel zakt tot in alle dalen. De hele zondagavond houdt de sneeuwval in Vorarlberg en Tirol aan, in Karinthië wordt het alweer snel droog.

Duizelingwekkende sneeuwhoeveelheden tot aan woensdag

Maandag blijft het bewolkt en ijzig koud, op 1500 meter zakt de temperatuur naar -10 graden overdag. Uit de bewolking valt overal van tijd tot tijd sneeuwval. Maar tot zware sneeuwval lijkt het niet meer te komen. Dinsdag en de dagen erna is het bitterkoud winterweer, de winter is terug tot in het flachland. Overal vriest het flink en van tijd tot tijd valt eerst nog wat sneeuw. Onzeker zijn nog de hoeveelheden. Later in de week wordt het droger en zonniger, maar het blijft ijzig koud met in de nachten strenge vorst.

Jeroen Elferink-Ruijsch

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...