Turbulente week en een halve meter sneeuw?

Dat het momenteel zacht is in Oostenrijk is wel duidelijk. Maar naast het zachte en natte weer is het ook nog eens erg turbulent. Niet zelden haalt de wind op sommige bergtoppen uit richting de 100km/u. En helaas blijft dat ook nog even zo.

Al kunnen we vandaag wel eventjes bijkomen. Een tussenhoog zorgt voor een tijdelijke weersverbetering, nou ja verbetering. Het blijft vandaag op de meeste plaatsen zwaar bewolkt en op hoogte wordt de lucht opnieuw milder. Als we op de oceaan kijken zien we weer nieuwe storingen klaar liggen, deze bereiken ons morgen en de dagen hierna.

De straalstroom beukt vol tegen de Oostenrijkse Alpen en zorgt voor stormachtige condities in de bergen. Donderdag en vrijdag vallen daarbij ook regenbuien, waarbij het vrijdag nog eventjes uitgesproken mild wordt. In het rijndal is toch ondanks regen 12 of 13 graden mogelijk, de sneeuwgrens pendelt tussen de 1700 en 2200 meter.

Maar dan, eindelijk komt het weekend en de omslag. De harde stormachtige wind (windstoten tot 100km/u op bergtoppen) houden we wel vast maar het wordt uitgesproken kouder. Zaterdag ligt de sneeuwgrens tussen de 1000 en 1300 meter. Zondagmiddag zakt hij verder tot in de laagste dalen.

Hierboven de onbewerkte weerkaarten. We hebben hem onbewerkt gelaten omdat hij zo mooi is, een nordstau in zijn puurste vorm. Een vochtige spons die als het ware tegen de Oostenrijkse Alpen wordt uitgeknepen (sneeuwvorm natuurlijk!). De sneeuwval gaat minimaal 48 uur aan de noordkant aanhouden, en volgens sommige modellen nog wel langer.

In totaal gaat er waarschijnlijk een leuke laag vallen, van een dump durven we vooralsnog niet te spreken. Want de exacte hoeveelheden pendelen nog wat op en naar in de modellen. Maar tot zeker 700 meter mag er op minimaal 15 tot 25cm gerekend worden en boven de 1500 meter komt een kleine halve meter toch wel héél dichtbij.

Bergfex is in ieder geval zeker van zijn zaak. Bergfex verwacht vanaf 1000 meter overal minstens een halve meter.

Dat houden we in de gaten, het oogt FANtastisch!

Jeroen Elferink

Instagram Banner

CampingWelt Grote banner

 

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht