Ski Review Turner SL RD

Turner skis

Review Turner Ski Technology – Turner SL RD

Tijdens het kick-off event van Turner Dutch Ski Technology in Sölden, kreeg ik de kans om 1 van hun nieuwste modellen te testen: de Turner SL RD. Een mogelijkheid die je als ski instructeur natuurlijk niet voorbij laat gaan. Onder verschillende omstandigheden nam ik deze ski mee de piste op, ik moest er natuurlijk het fijne van weten!

Kenmerken

Om maar met de deur in huis te vallen, deze Turner ski heeft een aantal gedegen kenmerken. Het is geen eenvoudige, lichtgewicht ski, maar een ski met de kenmerken van een echte slalom ski. Aangezien de ski FIS geregistreerd is, mag je dat natuurlijk ook verwachten. In de tabel hieronder vind je de exacte kenmerken van de Turner SL RD;

Tabel 1. Kenmerken Turner SL RD

Lengte Profiel Radius
155cm 121-67-104 10,7m
165cm 121-67-104 12,4m
ABS sidewalls en structured top sheet
Houten kern, berken en populier combinatie
Traxial glasvezel en 2 titanium platen
Anti vibratie laag en RVS tip bescherming
UHM grafiet race basis, tyrolia powerplate met PRD 12 binding
Tuning 0.75° en 87°

Bron: www.turnersports.nl

Turner SL RD

De Turner SL RD is een volwassen ski met dito kenmerken. Met slechts 67cm onder de voet heeft het de kenmerken van een echte FIS race ski, maar met de luxes van een wat bredere tip. Dit zou in praktijk meer stuurbaarheid en controle aan de ski moeten geven. De combinatie van het glasvezel, 2 titanium platen en een antivibratie-laag, beloven een stijve en stabiele ski. Combineer dit met de standaard tuning van 87°, en de kenmerken geven de ski een sterke positie in het veld van (FIS) slalom ski’s.

Piste

Natuurlijk leer je een ski pas kennen als je hem in de praktijk op de piste probeert. En het is de piste waar deze ski het beste tot zijn recht komt. Iemand die denkt dat een kortere ski per definitie ook meer geschikt is voor gevarieerde ondergronden, komt met de Turner SL RD wat bedrogen uit. Dit is een echte piste ski! Natuurlijk kan je met hard werken ook in de off-piste skien, maar de ski presteert duidelijk het beste op een, liefst goed geprepareerde en harde, piste.

Het eerste gevoel met de Turner SL RD is aangenaam. Hij geeft geen overdreven onrustig of aggresief gevoel. De reactie is bij een vlakke piste direct; bij het verplaatsen van gewicht om een bocht aan te snijden reageert de ski snel zonder nerveus te voelen. Mede door de bredere tip is het aanzetten van de bochten op de piste ook niet zo zwaar als met andere FIS slalom skis, een aangenaam pluspunt!

Turner SL RD

Snelheid

Naarmate je de snelheid op de piste opvoert, komt de ski ook beter en beter tot zijn recht. Dan komt de stabiliteitsconstructie welke schuil gaat in de ski op de voorgrond. Op hoge snelheid gecarvde bochten voelen stabiel en smooth aan. De wissel van kant op kant gaat snel en vlekkeloos vanwege de beperkte breedte onder de voet en het directe reageren van de ski. Ook het korte bochten werk op snelheid verloopt zonder haperingen, iets wat je van een FIS georiënteerde slalom ski natuurlijk wel een beetje mag verwachten.

Met een kortere ski is het altijd even de vraag wat ze doen als je met hogere snelheid rechtdoor gaat. Worden ze onrustig? Gaan ze vibreren? Niets van dit alles bij de Turner SL RD. Ook als de ski vlak gesteld word bij hogere snelheid, behouden de ski’s hun stabiliteit en rust. Een uitloop van een piste met snelheid meepakken, of een keer een piste straight linen, is dan ook geen enkel probleem. Snelheid is deze ski op het lijf geschreven.

Turner Ski

Conclusie

En dan mag ik een conclusie trekken. Buikgevoel: een fijne ski! Persoonlijk houdt ik van directe ski’s, zonder teveel poespas. Een directe reactie op mijn bewegingen en gewichtsverplaatsing, zonder al te vergevingsgezind te zijn. En dat krijg je bij de Turner SL RD zeker. Wel heb ik de conclusie getrokken dat bij lagere snelheden, of als de piste heuvelachtig word, de fysieke moeite om de ski goed te skiën duidelijk toe neemt. Dit is natuurlijk een bijwerking van de stijfheid van de ski en de stabiliteitsconstructie. Maar dit mag de pret van het skiën van deze ski zeker niet drukken!

Tabel 2: Conclusie ski review score

Kenmerk Score Turner SL RD
Fysieke moeite 7.5 / 10
Stabiliteit bij snelheid 8.0 / 10
Kantengrip 8.5 / 10
Korte bochten 8.5 / 10
Lange bochten 8.0 / 10
Eindscore 40.5 / 50

Overall conclusie: al met al een ski met een volwassen karakter, en eigenschappen die volledige passen met het doel waarvoor de ski geproduceerd word: on-piste korte bochten werk. Een uitstapje naar lange bochten, sportief skiën en straight linen zijn geen enkel probleem, maar het hart van deze ski ligt duidelijk bij het slalom georiënteerde skiën.

Met een startprijs van 675,- euro zijn het ook nog eens betaalbare slalom ski’s van een zeer goede kwaliteit. Persoonlijk vind ik het design van de toplaag nooit zo belangrijk, maar er mag best gezegd worden dat ook hier de ski prima scoort. De combinatie van rood, met witte en blauwe details, geeft de ski een serieus uiterlijk. Kortom, voor mij een zeer positieve eerste ervaring met het merk Turner Dutch Skitechnology en hun Turner SL RD skis!

Turner Banner

En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. Tussen mijn werk als sneeuwsportleraar en bergwandelgids door, houdt ik jullie op de hoogte van nieuwtjes omtrend winter- en bergsport, activiteiten in de Kitzbüheler Alpen en bezienswaardigheden in het mooie Pinzgau!

Liebe Grüße uit Kaprun!

Gabi

Gabi Andrei

Logo Holiday Hikes

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...