Twee doden na lawines in Kaltenbach en Kleinwalsertal

Sölden Lawinehang 2 doden

illustratieve foto

Twee doden na lawines in Kaltenbach en Kleinwalsertal

In Kaltenbach (Tirol) is zaterdag een wintersporter omgekomen bij een lawine. In het Kleinwalsertal (Vorarlberg) was ’s morgens al een man dood aangetroffen onder een lawine. De lawinesituatie in het westen van Oostenrijk zorgde zaterdag voor tal van reddingsoperaties.

Ondanks alle waarschuwingen, het waarschuwingsniveau was vier op de vijfdelige schaal, waren wintersporters op pad in open terrein oftewel buiten de piste. Onbegrijpelijk dat deze mensen dat doen maar er zullen er helaas nog vele volgen.

Een zoekactie in St. Anton am Arlberg, er wordt gezocht naar twee personen, moest vanwege de harde wind en het gevaar op meer lawines onderbroken worden. Om half 3 is de zoekactie verder gegaan.

In Vorarlberg informeerde de familie de reddingswerkers toen de man niet thuiskwam. Hij ging vrijdag skiën in open terrain )lees buiten de piste!) De vermiste persoon had een lawinepieper bij zich. De bergreddingsdienst kon het signaal lokaliseren en de man zaterdag vinden. Hij werd ongeveer anderhalve meter diep begraven.

Waarschuwing voor Vorarlberg en Tirol

Op grotere hoogten in Tirol en Vorarlberg was er een niveau vier lawinegevaar op de vijfdelige schaal. Het sneeuwdek is in alle delen van het Tirol instabiel. Er is tot 50 centimeter verse sneeuw gevallen en in de loop van zaterdag kan daar nog tot 40 centimeter bijkomen. De verse sneeuw die gevaklen is kan ook nog door de wind opgehoopt zijn en dan is er heel winig gewicht nodig om een lawine af te laten gaan!.

In het controlecentrum in Tirol werden 16 lawines gemeld en in negen gevallen werden mensen begraven onder de sneeuw. In Warth am Arlberg werd een 15-jarige wintersporter die een kwartier onder de sneeuw heft gelegen levend gered (uiteraard buiten de piste) Hij is inmiddels per helikopter naar het ziekenhuis in Zams gevlogen.

Experts waarschuwden nu al dat de plekken waar het gevaarlijk is nauwelijks meer herkenbaar zijn, zelfs voor ervaren mensen.

Spontane lawines zijn te verwachten. Op steile grashellingen onder de 2.000 meter zijn glijbanen en sneeuwlawines mogelijk. Extreme voorzichtigheid is geboden voor wintersporters.

Op grote hoogte is er in alle delen van het hooggebergte sprake van lawinegevaar, vooral boven de boomgrens. Het grootste probleem hier was de verse sneeuw en de sneeuwjacht. Op veel plaatsen kunnen plaatlawines loskomen alleen al doordat iemand er op gaat staan en daar zijn niet veel kilo’s voor nodig.

Sneeuwval

De sneeuwval zou in de loop van het weekend langzaam moeten afnemen, maar de omstandigheden buiten de pistes zullen niet meteen beter worden.

In Tirol kwam vrijdag een skiër om bij een lawine in het Ötztal, en een 15-jarige werd meegesleurd door een lawine in het district Kitzbühel en raakte ernstig gewond. In Vorarlberg werden twee mannen begraven in Lech-Zürs, ze ontsnapten zonder verwondingen.

Sölden: 32-jarige overladen op vrijdag door een lawine

Bij een lawine tussen Obergurgl en Hochgurgl (gemeente Sölden) is vrijdag een 32-jarige bedolven onder een lawine. De man werd door zijn eigen groep waar hij mee was worden uitgegraven maar helaas was dit te laat.

Zell am See

In Zell am See in het Salzburgerland heeft zich vrijdagmiddag ook een gevaarlijk incident voorgedaan. Volgens de Alpenpolitie hebben een Wener en zijn 13-jarige zoon een enorm stuk sneeuw “af laten gaan” maar liefst 300 meter breed en 800 meter lang. Gelukkig geen persoonlijke ongelukken maar de lawine ging wel af.

De komende dagen is het nog steeds extreem gevaarlijk. Toch gaan deze domoren buiten de pistes skiën. Ze brengen zich zelf in gevaar maar ook de vrijwilligers van de Bergettung. Vooral deze laatste groep die wagen hun leven om in actie te komen. Dat laatste wordt niet bij dit volk herkent anders zouden ze het wel laten.

Wij hebben niet de illusie dat dit gaat stoppen. Wij blijven waarschuwen.

Lawine Lawinepijp

Van den Berg Sport skischoen op maat

skioutlet 2022 grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×