Twee gletsjers één verbinding, Sölden en Pitztal

Grabkogl Oost West Ötztal Pitztal
Grabkogl Oost West Ötztal Pitztal ©pitztal-oetztal.tirol

Twee gletsjers één verbinding. We hebben het over één van de meest besproken aan éénsluitingen. Wat speelt er allemaal in het Ötztal en Pitztal.

Onder het moto: “Zwei Tiroler Gletscher, eine starke VERBINDUNG” zijn er plannen om de gletsjers van Sölden en de Pitztaler Gletsjer te verbinden. Dit plan stuit op het nodige weerstand van natuurbeschermers. Het project staat onder leiding van skipionier Jacob Falkner en is controversieel ondanks goede vooruitzicht van economische opleving. Inmiddels is er een petitie gestart en al door 110.000 mensen ondertekend, er zou sprake zijn van de sloop van (een deel) een berg.

Midenstation Fernerkoglbahn

© Rudi Wyhlidal

„Allianz für die Seele der Alpen“

De tegenstanders van dit plan hebben zich verenigd in de Allianz für die Seele der Alpen, in deze vereniging zitten de Umwelt-NGOs Alpenverein, Natuurvrienden en het WWF. Reden van deze alliantie is het gerucht dat delen van de gletsjer opgeblazen zal worden of deels gesloopt. Tijdens een persconferentie in het dalstation van de Tiefenbachbahn in Sölden werd dit ontkent.

Er zal alleen een rotsrichel rechtgetrokken worden iets wat een veel voorkomende procedure is om een plek te creëren voor een station.

Op de uitkijkbrug op de Tiefenbachgletsjer had men goed zicht op een heuvelrug van de linke Fernerkogel, deze is ongeveer 36 meter te hoog om een station te bouwen. De linke Fernerkogel was de laatste dagen veel in het nieuws maar dit punt is het hoogste punt van de heuvelrug en om een station op te kunnen bouwen moet deze afgevlakt worden.

Bij de persconferentie waren o.a. Eberhard Schultes van de Pitztaler Bahnen en Rainer Schultes voorzitter van de Pitztaler Tourismusverband, Walter Siegele commercieel directeur van de Söldener Bergbahnen en de burgemeester van Sölden, Ernst Schöpf aanwezig.

Meer hierover is hier te lezen.

Pitztal Ötztal
Het project ©pitztal-oetztal.tirol

Zwei Tiroler Gletscher, eine starke VERBINDUNG

Het project betreft de samenvoeging van de Pitztaler en Ötztaler Gletscherbahnen, dit betreft de bouw van drie liften die de beide gebieden zal verbinden. Naast de drie liften zal er ook een nieuwe tunnel komen, nieuwe pistes en een centrum waar alles bijeen komt.

Het project zal er als volgt uitzien.

  1. Een moderne 3S kabelbaan de Fernerkogl I, deze loopt vanaf Mittelberg naar het nieuwe skigebied bij de Braunschweiger Hütte. Vanaf hier zal er een verbinding komen naar het Ötztal en het Pitztal. Het centrum (bergstation van deze lift) bevat een restaurant, personeelskamers, skidepots en opslagruimtes. Het grootste deel van het gebouw zou ondergronds worden aangelegd en worden bedekt met rotsen uit de directe omgeving, zodat het harmonieus zal opgaan in het landschap.
  2. Aansluiting naar het Ötztal met een 10 persoons gondel de Fernerkogl II + III. De Fernkogl II brengt je naar 3.171 meter de tweede korte (slechte 326 m) Fernerkogl III brengt je naar de Tiefenbach gletsjer. Het bergstation komt naast het bestaande bergstation van de 8 EUB Tiefenbachbahn.
  3. Aansluiting naar de Pitztaler gletsjer met de 10 persoons gondel Grabkogl Oost en West. Deze lift bestaat uit twee secties met een totale reisafstand van 2.200 meter. Deze lift begint in het centrum en komt uit op een centrum in het oosten van het Pitztaler gletsjer. Het bergstation zou volledig als een grot in de berg worden gebouwd en dus zorgvuldig in het landschap worden geïntegreerd.
  4. Een 614 meter lange skitunnel tussen het Ötztal en het Pitztal. In Sölden begint deze onder het middenstation van de Schwarze-Schneidbahn en eindigd ondergronds naast de Karlesferner in het Pitztal.
  5. Nieuwe pistes rond de nieuwe liften en centrum, met twee blauwe pistes (50 en 51), twee rode pistes (52 en 55) en een zwarte (58). Totaal zal er 64,4 ha aan pistes bijkomen .
  6. Sneeuwkanonnen en speicherteich met een capaciteit van 100.800 m³

De totale investering bedraag 131,3 miljoen euro. Alle kosten worden gedragen door de particuliere exploitanten. Er wordt geen openbare financiering voor het project gebruikt.

Bron

Colada Sport2000 banner

SneeuwkettingenWinkel Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...