Twee tunnels en tol als oplossing problemen Fernpass

Fernpass Nassereith

Fernpass Nassereith

Twee tunnels en tol als oplossing problemen Fernpass

De Fernpass is bekend en berucht met name tijdens de vakanties, maar nu lijkt er een oplossing te komen voor de lange files.

De Tiroolse regering heeft plannen gepresenteerd met als doel de doorstroming van het verkeer op de Fernpassstrasse (B179) tussen Reutte en Imst te vergroten. Met name tijdens sneeuwval kan het er enorm druk worden en de Oostenrijkse regering probeert al 40 jaar een oplossing te vinden.

De oplossing is gevonden in een pakket aan maatregelen. De concrete plannen voor de drukke verbindingsroute over de Fernpass betreffen twee nieuwe tunnels, er wordt tol geheven en de plaatselijke bevolking wordt gecompenseerd.

Fernpasstunnel

Er komt een tunnel onder de huidige pas, deze tunnel zal niet de naam Fernpastunnel krijgen maar Scheiteltunnel. De tunnel zou 1,4 km lang worden. en de bouw zal 160 miljoen euro gaan kosten. De bouw van de tunnel zal in 2026 beginnen en moet in 2028 in gebruik worden genomen.

Met de komst van de tunnel zal de reistijd met 3 minuten worden verkort.

Fernpass

Locatie Fernpasstunnel (Scheiteltunnel) en 2e buis Lermoosertunnel

Tol Fernpass

Als de tunnel voltooid is, zal er tol geheven worden op de Fernpass. De tol voor een enkele rit over de pas zal zo’n 14 euro bedragen, een jaarabonnement zal 140 euro kosten.

De EU regels verbieden om de lokale bevolking direct vrijstelling te geven van de tol. De lokale bevolking wordt gecompenseerd in de vorm van “regionale vouchers”. De waarde hirvan ligt tussen de 150 en 290 euro, afhankelijk van de grootte van het huishouden.

Tweede buis Lermoosertunnel

Het plaatsen van de tweede buis zal ook in 2026 beginnen met als doel om het verkeer in 2029 via deze buis te laten lopen. Dit geeft ruimte om in 2030 de oude buis van de Lermoosertunnel te renoveren.

Verdere maatregelen

 • Handhaving van de limiet van 7,5 ton voor transport over lange afstanden
 • Afrijverbod in Heiterwang (en onderzoek naar verdere afrijverboden)
 • Onderzoek naar gedeeltelijk fietsverbod op de B179 (vooral in het gebied van de Fernpass)
 • Extra doseerverlichting controleren
 • Optimalisatie van het verkeersinformatiesysteem
 • Verbeterde verbinding van Ehrenberg naar de B179
 • Geleidelijke afschaffing van links afslaande situaties in Lermoos-Lähn, knooppunt Bichlbach en andere links afslaande punten
 • Geluidswerende maatregelen
 • Viaducten en onderdoorgangen op beschermende paden, bijvoorbeeld in het Fernsteinsee-gebied
 • Verbeteringen aan begeleidende paden en het fietspadennetwerk
 • Aanvullende verbeteringen op het gebied van lokaal openbaar vervoer (ÖPNV)

Totale kosten

De totale kosten voor dit project is geraamd op 500 miljoen euro. Alles zal worden gefinancierd uit de tolinkomsten.

Bron: meinbezirk.at, Tirol.at, der Standard, tt.com

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Van den Berg Sport skischoen op maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×