Uitbreiding Schmittenhöhe naar Piesendorf komt er niet

Piesendorf Zell am see

© SN/SCHMITTENHÖHEBAHN AG / ARCHITEKT HASENAUER

Uitbreiding Schmittenhöhe naar Piesendorf komt er niet

Na meer dan 16 jaar aan voorbereidingen trekt de Schmittenhöhe AG, de liftmaatschappij van Zell am See, zich terug uit het “Hochsonnberg”-project.

Als belangrijkste reden van het besluit om uit het project te stappen is dat er in de toekomst juridische geschillen te verwachten zijn. Ook is er geen uitzicht op realisatie van het project in de nabije toekomst. De Schmittenhöhebahn AG heeft inmiddels ook de aanvraag voor het uitvoeren van een milieueffectbeoordeling (MER) bij de federale administratieve rechtbank ingetrokken.

De plannen zoals die toen geschetst werden bestond uit de bouw van 4 skiliften en 23 hectare aan piste. Naast dit stond ook in de planning een skicentrum met restaurants en parkeerplekken. Daarnaast zal er een bos van 50 hectare worden verbeterd. De uitbreiding zou rond de 90 miljoen euro gaan kosten.

Juridische strijd

Al sinds 2010 is er een juridische strijd gaande tussen de Schmittenhöhebahn AG aan de ene kant en de Natuurbeschermingsunie, de Alpenvereniging en enkele bewoners aan de andere kant. In 2012 werd het project verworpen door de milieusenaat. In 2018 keurde de federale administratieve rechtbank (BVwG) een milieueffectbeoordeling goed. Toch kwam er weer een flinke tegenslag in 2019 nadat alles al goedgekeurd was. De bestuursrechter (VwGH) willigde een buitengewoon beroep van projectopposanten in. Hierdoor werd de MER-goedkeuring ingetrokken wegens tal van tekortkomingen en schendingen van de procesregels.

Tegelijkertijd erkende de Hoge Raad het publieke belang van het project niet.

Ondanks het terugtrekken blijft een uitbreiding absoluut noodzakelijk om het voortbestaan van het skigebied op middellange en lange termijn veilig te stellen, aldus CEO van de Schmittenhöhebahn AG Erich Egger. “Als toonaangevend bedrijf dragen we immers een grote verantwoordelijkheid voor de regio.”

Eerdere berichtgeving.

Bron: ORF

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×