Uitzonderlijk zacht maar kou-inval opkomst

Kaprun Kitzsteinhorn 4 nov 2019 herfst

Uitzonderlijk zacht maar kou-inval opkomst.

Vandaag is het uitzonderlijk zacht in Oostenrijk, de zuidenwind brengt naast zonneschijn ook hoge temperaturen voor midden November. Maar een kouinval is later komende week opkomst.

Deze ochtend starten we met een mix van enkele nevel en mistvelden en brede opklaringen. Uiteindelijk lost vrijwel overal de mist op en vooral in de bergen schijnt de zon flink. Daarbij is het op 1500 meter al uitzonderlijk zacht met temperaturen die hier rond de 12 graden liggen. De zuidelijk meest matige föhnwind voert warme lucht aan afkomstig uit het Middellandse zeegebied. Vanmiddag kan daarom het kwik naar 13 tot lokaal 17 graden stijgen. Dit zijn temperaturen die normaal zijn voor midden of eind september.

Komende avond zijn er nog brede opklaringen en in beschutte dalen kan opnieuw mist en nevel ontstaan, maar uiteindelijk neemt de bewolking in de nacht toe op nadering van een zwak front. Aan het eind van de nacht volgt dan regen en sneeuw vanaf 1100 tot 1500 meter.

Morgen trekt het front door naar Italië. In de ochtend is het nog bewolkt met vooral tussen Vorarlberg en Salzburg regen en sneeuwval in de bergen. De neerslaghoeveelheden zijn veelal beperkt met maximaal 5 tot 10 centimeter. Tijdens de middag volgen opklaringen bij een vorstgrens die rond de 1700 meter ligt.

Dinsdag volgt een overgangsdag met waarschijnlijk veel bewolking. De aangevoerde lucht is weer wat milder waardoor op 1500 meter de temperatuur van 2 naar 8 graden stijgt.

Woensdag is het dan (voor waarschijnlijk de laatste keer dit jaar) echt nazomers te noemen. Na een ochtend met opnieuw mistbanken en nevel, volgt een vrij zonnige middag. Het is jammer dat in een dergelijke weer-setting Oostenrijk in een lockdown verkeerd. Maar in de achtertuin of op het balkon zal het zeker goed vertoeven zijn. Uiteindelijk kan het lokaal 15 of 16 graden worden! En dat maar 2 weken voordat december begint.

Maar donderdag volgt gelukkig operatie kou-inval. In detail is deze dag nog onzeker maar waarschijnlijk volgt in de loop van de dag een koufront waarbij de sneeuwgrens zakt naar 1100 tot 800 meter. Veel sneeuw zal er niet vallen, veelal niet meer dan 10 of op een enkele plek 20 centimeter. Maar we moeten natuurlijk ergens starten voor komend winterseizoen. Positief is wel de kou, op 1500 meter vriest het vrijdag 3 tot 5 graden waardoor de sneeuwkanonnen hun werk kunnen doen.

Op de langere termijn lijkt de winter nog niet echt voet aan de grond te krijgen. Morgen maar weer eens opnieuw kijken.

Fijne zondag!

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Buffy FANtastisch Oostenrijk

Buffy FANtastisch Oostenrijk… wellicht iets voor jou. De buffy(s) zijn op dit moment uitverkocht maar er komt een nieuwe zending aan. Als alles goed gaat hebben we ze weer na 16 november 2020 binnen. Wil je een bericht krijgen van ons en ook bestellen, ga dan naar het bericht waar je de buffy zogenaamd kunt pre-orden.

Laat daar je e-mailadres achter en je krijgt van ons een bericht met een link zodat je meteen jouw buffy(s) kunt bestellen. Voor een vriendenprijs van € 7,95 per buffy kunnen we deze versturen. Verzendkosten, transactiekosten is inclusief voor Nederlandse verzending. Indien we de buffy’s dienen te versturen naar het buitenland dan komt daar nog een kleine bijdrage bij. Een buffy is net wat comfortabeler te dragen in de skiliften het komende winterseizoen. Je kunt deze buffy’s bestellen op de website van FANtastisch Oostenrijk.

 

Turner Banner

Sport2000 Skischoen op Maat

Banner Sport2000 Ski Schoen op maat

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds 1 jaar (27 oktober 2019) hebben we ook een facebookgroep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht