Unten grau oben blau

Unten grau oben blau, dit was gistermiddag in Westendorf.

Unten grau oben blau
Het is nog altijd rustig hogedrukweer. Helaas hebben we wel te maken met een tamelijk vochtig hogedrukgebied. Hierdoor is het veelal unten grau oben blau. Bovenop de berg schijnt de zon flink terwijl de dalen vol met mist en nevel liggen. Het beeld hierboven vanuit Westendorf illustreert dit fenomeen prachtig.

Vandaag zijn de unten grau oben blau kansen in Tirol en Vorarlberg wel een stukje afgenomen. Vanmorgen hangt opnieuw een witte deken in de meeste dalen maar in de loop van de dag breekt dit vrij gemakkelijk hier. Echter is de lage bewolking opnieuw hardnekkig in het Salzburgerland maar ook delen van Karinthië. Bewolkt blijft het zoals gebruikelijk met dit weer in het Flachland. Grote verschillen dus. Lokaal is de bewolking weer dik genoeg voor een spatje of vlokje.

Verwachting morgen

Morgen is de lage bewolking waarschijnlijk weer een stukje hardnekkiger. Al belooft de lage troep wel open te scheuren in Vorarlberg, grote delen van Tirol en Karinthië. Elders overheerst de lage bewolking en is het typisch unten grau oben blau. Morgen dus vooral de bergen ingaan voor een heerlijk decemberzonnetje. Ook zondag verandert er weinig. Het is daarbij relatief mild boven de mist, in de mist is het kil.


Maandag volgt een heftige kou-uitbraak in Oost-Europa. Ook Oostenrijk krijgt hier een veeg van mee. Maandag kunnen er namelijk sneeuwbuien vallen bij een sneeuwvalgrens die tot in de dalen zakt. De meeste sneeuw valt in het Salzburgerland en Oberösterreich. Hier kan wel 10 of zelfs 20 centimeter vallen. Stofsneeuw valt er in Tirol, hier zet het geen zoden aan de dijk. Droog blijft het waarschijnlijk in grote delen van Karinthië en Vorarlberg. Overal is het koud met op 1500 meter -4 tot -7 graden.

Maar ook tijdens de nieuwe week zien we herhaaldelijk kou-uitbraken over Oost-Europa trekken. Af en toe kan Oostenrijk hier aan de noordkant nog van meeprofiteren. Het is sowieso kouder en dat is gunstig nieuws.

Jeroen Elferink – Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×