Unten grau, oben blau

Een stabiel hogedrukgebied zorgt dat het vanaf vandaag aanhoudend rustig en mooi nazomerweer is. Maar tegelijkertijd verliest de zon in dit jaargetij duidelijk kracht. En dat betekent vaak dat we met het typische fenomeen ´unten grau, oben blau´ te maken krijgen (beneden grauw, boven blauw).

Zo ook vandaag, de bredere dalen waren vanmorgen gevuld met mist. Maar ook het flachland lag onder een dikke witte deken, en dit zullen we de komende dagen vaker zien. Gelukkig klaarde het vanmiddag wel op de meeste plaatsen op.

Morgen starten we dag opnieuw met mist in de dalen en het flachland. Nog voor het middaguur is deze in het bergland opgelost, langer blijft de mist in het Zuidoosten hangen. De middag verloopt vrijwel overal flink zonnig en ten Noorden van de hoofdkam wordt het flink warm. Tot wel 24 graden, elders een tikje lagere temperaturen.

Woensdag trekt de föhn aan, in Voralberg, Tirol en het Salzburgerland wordt het flink zonnig en warm. Ook in het flachland wordt het zonnig en aangenaam warm, mistbanken lossen makkelijker op. Het is dus niet meer unten grau, oben blau. Uiteindelijk wordt het middags 22 tot 25 graden. In Oost-Tirol en Karinthië is de lucht wat vaker betrokken, dit omdat vochtige lucht vanuit Italië hier tegen de bergen wordt gestuwd. Als we uitzoomen waar ons weer vandaan komt, dan zien we duidelijk dat we te maken hebben met een Zuidelijke aanvoer. Maar tegelijkertijd zien we een klein venijnig lagedrukgebiedje bij de Golf van Marseille. Deze moeten we in de gaten houden voor vooral vrijdag.

Donderdag zien we weinig verandering, in 90 procent van Oostenrijk is het flink zonnig en warm. Alleen in Oost-Tirol hangt meer bewolking. Deze bewolking blijft aangestuwd vanuit Italië, in het Italiaanse Tirol regent het ook. Wie donderdag vanuit Innsbruck de Brenner overgaat komt terecht in de föhnmuur. Later op de dag zijn er vanuit het Westen wat dikkere sluierwolken mogelijk, verder is het aanhoudend zonnig.

Vrijdag hebben de modellen nog een beetje moeite met de situatie, het venijnige laagje vanuit Frankrijk trekt voorbij. Op dit moment laten de meeste modellen de bijbehorende wolkenvelden en neerslag oplossen, maar het Amerikaanse model GFS blijft nog stug. Dit model komt met een regenachtige vrijdag. Op sneeuw hoeven we ons sowieso dan niet te verheugen, de sneeuwgrens ligt op een voor oktober erg hoge 2600 meter! Het is dus nog even afwachten hoe de vrijdag verloopt.

Tijdens het weekend herstelt hoe dan ook de situatie weer, de luchtdruk loopt weer iets verder op en de lucht wordt droger. Het weerbeeld dat we woensdag en donderdag zagen wordt voortgezet. Tot zeker ver na het weekend gaat dit helaas niet veranderen. Daarbij weer toenemende kans op ‘Unten grau, oben blau’.

Jeroen Elferink

Banner Chalethuren Oostenrijk

Snowbreaks Oostenrijk Banner 1200x800

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×