Update coronamaatregelen maskerplicht vervalt

Update coronamaatregelen

Situatie 15-04-2022, bron corona-ampel.gv.at

Update coronamaatregelen maskerplicht vervalt. Vanaf 16 april vervalt ook de 3G-regel in de nachtgastronomie en bij grote evenementen. Ook in Wenen zijn versoepelingen aangekondigd.

Net als in bijvoorbeeld Nederland brengt de Omnikron variant gunstige cijfers in het aantal opnames in ziekenhuizen en op IC’s. Ook de komst van de lente werkt hier aan mee. Door het goede nieuws heeft de Oostenrijkse regering besloten om weer een aantal maatregelen te laten vervallen. De nieuwe regels gelden in principe tot 8 juli wat de start is van de zomervakantie.

De versoepelingen houden in dat de FFP2-maskerplicht blijft bestaan in het openbaar vervoer en in de essentiële detailhandel zoals supermarkten. De plicht vervalt vanaf 16 april in de normale detailhandel en bij evenementen.

Groene pas

Ook zal de geldigheid van de Groene pas (de Oostenrijkse coronapas) verlengt worden voor degene die een booster heeft gehad. Iedereen die 3 vaccinaties heeft gehad wordt nu beschouwd als volledig gevaccineerd en is hun groene pas niet meer 270 dagen geldig maar 365 dagen na de 1e booster. De aanpassing waren nodig omdat tienduizenden hun groene vinkje zouden verliezen. De gene met twee vaccinaties of hersteld is hun groene pas maar 180 dagen geldig. “Iedereen die drie keer is ingeënt, kan zorgeloos op vakantie gaan” aldus de minister van Volksgezondheid Johannes Rauch (Grüne).

Wenen

De Oostenrijkse hoofdstad was altijd een vreemde eend in de bijt. In Wenen golden altijd andere regels dan in de rest van het land, deze waren ook vaak strenger. De Omikronvariant zorgt ook voor meer versoepelingen in Wenen. Dit betekent dat “de regelgeving op 2-G in de nacht van vrijdag op zaterdag in alle gebieden voorbij zal zijn”, aldus de Weense wethouder voor Volksgezondheid Peter Hacker. Zo gelden in Wenen dezelfde regels als in de rest van Oostenrijk. Een bewijs van herstel of vaccinatie en een mondkapje is niet meer nodig.

Kritiek

De snelheid waarmee de Oostenrijkse regering versoepelt stuit op de nodige kritiek. FPÖ-leider Herbert Kickl ziet graag een volledige beëindiging van de maskerplicht en de terugkeer naar normaal inclusief afschaffen van de groene pas. Gezondheidswoordvoerder Gerald Loacker van NEOS pleit voor verwijderen van de vervaldatum zolang er geen advies is voor een vierde prik. Met het virus moet je leren leven en het verminderen van de maatregelen is “het minimum en noodzakelijk voor mensen”.

Ondertussen waarschuwde SPÖ-gezondheidswoordvoerder Philip Kucher om niet verrast te worden door een mogelijke golf in de herfst. “Wat is ons plan voor de herfst? Hoe bereidt Oostenrijk zich voor op de volgende golf? Hoe denken we de vaccinatiegraad te verhogen?” vroeg hij in een verklaring. Hij betwijfelde de doeltreffendheid van de huidige vaccinatiecampagne.

Meer lees onze liveblog.

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Chaletnl-banner-900x600

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds 2 jaar hebben we ook een facebookgroep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...