Update: Zondag storm met zeer zware windstoten

STORM UPDATE!!

We beginnen ons stormverhaal voor de verandering eens aan de andere kant van de oceaan, de USA. Want stormdepressie Ciara stormt letterlijk en figuurlijk opWest Europa af. Gisteren zagen we al dat deze depressie door de straalstroom (windsnelheden tot 350 km/u) richitng Schotland wordt gekatapulteerd. Ciara, de Duitse Weerdienst noemt haat Sabine, ligt nu nog boven de staat New York en staat op het punt de oceaan over te steken.

Op de stromingskaart is goed te zien waar Ciara eerder vanmiddag lag en welke koers ze gaat varen. Langs New Foundland richting Schotland. Dat is een enorm lange weg en Ciara zal boven de oceaan nog gaat fluctueren in sterkte. Op dit moment en juist op het moment dat ze bij Schotland aankomt is ze op haar sterkst. De lijnen van gelijke druk liggen dan het dichtst bij elkaar. De kerndruk is bij aankomst in Europa is echter lager dan nu. (945 HPA (EU) vs 970 HPA (USA) ) Alles getriggerd door de straalstroom!

En binnen 48 uur zal Ciara de oceaan zijn overgestoken. Een reis van 5950 kilometer. Op de bagagedragen van de straalstroom kan het super snel gaan. Maar wanneer komt het sterkste windveld over. Hoe dichter we bij komen des te beter we de timing kunnen bepalen. Gisteren was het nog rond een uur of 3 in de middag, op dit moment geven de meeste modellen een uur of 5 aan. Dat kan nog veranderen. Laten we eens kijken wat de diverse modellen zeggen. Ik heb de kaarten gedeeld op het moment dat het sterkst windveld De Lage Landen in komt beuken.

GFS zegt rond de klok van 6 in de avond. 18.00 uur. Kijk rechts onderin voor de zwaarste windstoten met prikpunt Texel. Net ten noorden van Texel de zwaarste.

ICON, het model van de Duitse Weerdienst laat het sterkste windveld net een uurtje eerder binnen wandelen. Ook hier zijn enorm sterke windstoten berekend alleen kan ICON nog wel eens overdrijven bij storm evenementen.

Ook Arpege, van de Franse Weerdienst laat het sterkste windveld rond de klok van 5 binnen. Dus we kunnen stellen dat het rond de klok van 6 bar en boos is in Nederland. Met name de Wadden en Noord Holland zijn de klos. 1x raden waar ik woon!!

Dit is de fronten kaart. Je ziet dat er eerst een warmtefront doorkomt (het rode lijntje met de bolletjes.) Dan begint het stormveld binnen te wandelen. De kans op windstoten aan de kust van 100-120 km/u is 100%. De kans op windstoten groter dan 120 km/u zet ik op 50% voor de kust maar 80% voor de Wadden. Landinwaarts zullen windstoten van 100 km/u voorkomen. Op het moment dat de lucht zich gaat mengen met het achterliggende koufront (blauwe lijn met driehoekjes) zijn de windstoten het zwaarst. Ook in het binnenland waar wel degelijk windstoten van >110 km/u kunnen voorkomen.

De zwaarste windstoten zullen uit Z-ZW richting zijn, ronde de klok van 5 / 6 en boven de Noordzee. Wellicht pakt Den Helder of Texel nog een windstoot van 140 km/u mee. Het Europese model, waarvan de kaarten later binnenkomen, laat inderdaad ook windstoten tot 133 km/u zien voor de kop van Noord Holland, de Wadden en de Noordzee. En natuurlijk blijft het niet droog.

In de loop van zondag komt er ook nog eens een bak water over de Lage Landen heen. Striemende regen dus. En hoe gaan we verder?

3 dagen lang blijven we last houden van de wind. Het hele windveld komt over West Europa heen en de gifbeker moet helemaal leeg. Maar omdat we in gematigde polaire luct terecht komen zodra het koufront passeert zullen we in de loop van maandag ook wat winterse neerslag zien.

Maar het kan ook zomaar dik regenen. Met name het noorden van het land heeft kans op wat natte flatsen.

Maar dinsdag kan het in het hele land wel eens een beetje gaan sneeuwen. Het blijft uiteraard niet liggen omdat de bodem veel te warm en de sneeuw is ook nat van aard. Nou ja, het geeft in ieder geval een beetje een winters sfeertje in deze slechtste winter ooit (vvor mijn idee), mocht het zover komen. En Sauerland is spekkoper met deze kaarten. Daar kunnen de liften volop draaien want daar blijft de sneeuw wel liggen.

Morgen kijken we weer verder naar Ciara. Voor nu laat ik het er even bij.

Fijne avond!

Ronaldo

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

15 reacties

 1. Maurice schreef:

  Lekker bericht Ronaldo, dit soort heb ik gemist man! En thanks voor het Sauerland bericht. Hopen dat het de komende weken dan ook koud blijft daar.
  Morgen weer een update mbt de storm. Hopen dat de modellen daarna flink worden geschud en er toch nog winter komt.

  • Ronaldo schreef:

   Tnx Maurice.
   Ja het is nou eenmaal zo. Hier wel minder reacties maar dan ook geen gezeur en gescheld.
   Ben benieuwd wanneer andere onze berichten ontdekken. Kan natuurlijk niet weer deze link op WSWM knallen. Dat zou raar zijn.
   Vind het alleen raar dat Hajo of Jorne totaal geen aandacht besteed aan dit weerfenomeen.
   Niks ten nadele van de heren hoor. Maar het is zo jammer. Het is niet anders.

   • Mark (Breda) schreef:

    Mooi bericht Ronaldo. Wordt spannend zondag.

    Ik heb zojuist de link op wswm gezet. Aangezien je dit zelf niet wilt doen. 😉

   • Maurice schreef:

    Dat gezeur en gezeik kan ook wel voor scherpte zorgen. Ik denk dat Hajo blij mag zijn dat Jorne er nog af en toe is…
    Spreek je Leo of Fre nog weleens?? Jullie waren echt een driehoek, zo fijn lezen en interessant. Ook de achterliggende berichten over de polen, zonnevlekken, etc etc…

 2. Pieter schreef:

  Mooie update ronaldo.en wat je al zei..geen gezeur..zoals op.die andere site..niet normaal wat een azijnpissers
  Dat kan niet lang meer goed gaan..echt verkeerde focus

 3. Daniel schreef:

  Ik las hier je berichten al….
  Weerberichten ‘oude stijl’: ik hou er van!
  De oversteektijd vanuit Amerika naar Europa is echt bizar, had ik nooit voor mogelijk gehouden.
  Ik weet nog wel 1-2 namen die je hier kunnen ondersteunen 😉

 4. Filzmooser schreef:

  Wederom een puik stukje schrijfwerk, heerlijk om te lezen !
  We gaan het zondag wel meemaken hoe bar en boos het gaat worden hier in het midden van het land.
  Zet jij je maar schrap in noord holland Ronaldo.

 5. Ronaldo schreef:

  Leuk dat veel mensen ons weten te vinden.
  Jeroen doet voornamelijk de weerberichten hier maar op zaterdagochtend doe ik de weerberichten.
  En natuurlijk als er iets speciaals op stapel staat zoals nu bij Ciara.
  Gelukkig krijg ik de ruimte van Eric om dat te doen.
  Blij mee!

 6. Vincent schreef:

  Hee, leuk, een ‘nieuwe’ website. Voor mij dan. Wist dat het bestond, maar wist dat er ook elke dag weerberichten worden gepost. Hopelijk is het hier gelijk aan WSWM van een paar jaar terug. Leest Ab hier ook mee? Fre en Leo nog en we zijn weer compleet. Thanks Ronaldo!!

 7. Jolanda schreef:

  Jarenlang WSWM gevolgd, maar ben daar helemaal klaar mee, tot je van de week de link met t bericht van deze site plaatste.
  Ik ben om, jullie hebben er een fan bij, weer normale fijne berichten, van de mensen die ik bij bovenstaande site echt miste!

 8. Frank schreef:

  Goede onderbouwde berichten Ronaldo. Ik ga zeker deze site eens beginnen volgen.

 9. Jolanda schreef:

  Daar ben ik ook blij om, ga hier de berichten voortaan volgen, leuk! Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht