Vaccinatieplicht voor Oostenrijkers gaat door

Vaccinatie locatie Wörgl.

Vaccinatieplicht voor Oostenrijkers gaat door. Eerder werd via de ORF en OE24 bekend dat dit uitgesteld zou worden. Maar men houd toch vast aan een ingangsdatum van februari. Dit bericht is overigens alleen voor de Oostenrijkers en geldt niet voor toeristen maar dan weten jullie wel wat er aan de hand is in Oostenrijk. Donderdag wordt hier nog over gestemd maar dat lijkt een uitgemaakte zaak dat men dit gaat doorvoeren.

De reden voor het uitstel zou de technische uitvoering door ELGA GmbH en partners zijn, technisch zou dit nog niet mogelijk zijn. Echter een week later presenteerde de Oostenrijkse regering het wetsvoorstel voor de geplande algemene vaccinatieplicht tegen het coronavirus. Hiermee zal Oostenrijk begin februari als eerste EU-land de verplichte vaccinatie tegen het coronavirus zoals gepland invoeren.

De vaccinatieplicht zal begin februari ingaan en moet gelden voor personen van 18 jaar en ouder en niet, zoals eerder meegedeeld, vanaf 14 jaar. Het voorstel moet nog wel goedgekeurd worden door het parlement echter is daar een duidelijke meerderheid voorstander.

De details:

 • Vaccinatie is verplicht voor personen van 18 jaar en ouder
 • Uitgesloten zijn zwangere vrouwen en mensen die om medische redenen niet kunnen worden gevaccineerd.
 • Herstelden zijn vrijgesteld voor zes maanden.
 • Procedure in drie fasen: de vaccinatieplicht treedt in werking op 1 februari, de naleving zal vanaf 15 maart worden gecontroleerd, in de derde fase zullen herinneringen en eventueel strafbeschikkingen worden gestuurd.
 • De boete is maximaal 600 euro, deze kan oplopen tot 3.600 euro in een gewone procedure.
 • Er kan maximaal vier keer per jaar een boete worden opgelegd
 • Iedereen die binnen twee weken na afgifte van de strafbeschikking wordt gevaccineerd, blijft ongestraft.
 • De vaccinatiewetgeving moet kunnen worden aangepast aan de vaccinatievoortgang en de Covid-situatie.

Regeringsleider Karl Nehammer erkent dat het een “uiterst gevoelige” maatregel is, maar noodzakelijk zodat “de hele samenleving weer in vrijheid kan leven”. Ruim 70 procent van de inwoners is ingeënt, minder dan het Europese gemiddelde.

Technische uitvoering

Het kabinet houdt toch vast aan de startdatum van begin februari ondanks dat de technische uitvoering dit nog niet aan zou kunnen. Zoals eerder gemeld lukt het de ELGA GmbH niet om de technische implementatie voor het vastleggen van de uitzonderingen in het Rijksvaccinatieregister voor februari uit te voeren. Er zijn wijzigingen nodig die pas op zijn vroegst vanaf april mogelijk zijn. Dit  heeft de verantwoordelijke ELGA GmbH begin januari al uitgelegd.

Drie fasen

De vaccinatieplicht wordt nu in drie fasen ingevoerd te beginnen in februari.

 • Fase 1: begin februari – in een “aanloopfase” tot 15 maart – wordt elk huishouden schriftelijk geïnformeerd over de maatregel.
 • Fase 2: vanaf 16 maart wordt de vaccinatieplicht een controledelict en controles uitgevoerd, bijvoorbeeld in het kader van wegverkeerscontroles. Als iemand wordt betrapt die niet is ingeënt, kan hij vanaf dat moment aangifte en straf verwachten.
 • Fase 3: treedt in werking als het epidemiologisch noodzakelijk is

In fase 3 krijgen degenen die niet zijn gevaccineerd een vaccinatiedatum toegewezen en als ze zich hier niet aan houden, krijgen ze geautomatiseerde vaccinatieboetes. Voorwaarde voor de uitvoering van deze fase is de goedkeuring van het parlement in de hoofdcommissie.

De boete varieert van 600 euro (in de verkorte procedure) tot 3.600 euro (in de gewone procedure). Preventieve hechtenis en vervangende hechtenis zijn niet voorzien. Volgens de plannen van de regering wordt in het kader van het controledelict maximaal vier keer per kalenderjaar gestraft, zoals Edtstadler desgevraagd zei. In de derde fase – als er daadwerkelijk landelijke sancties komen voor degenen die niet zijn ingeënt – moeten er maximaal twee sancties per jaar komen. Volgens Nehammer zou “in het beste geval” de derde fase “helemaal niet nodig zijn”.

Bron: ORFsalzburg24 en sozialministerium

Lees ook onze liveblog.

Banner Bluetribe 1200x400

Superskicard

© superskicard.com

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×