Vandaag valt de winter in Oostenrijk in!

De winter valt in met sneeuw deze ochtend in Karinthië en Salzburg

Vandaag valt de winter in Oostenrijk in!

Op dit moment sneeuwt het stevig in Karinthië en het Salzburgerland. Hier valt momenteel forse sneeuwval tot soms op dalniveau. Daarmee valt vandaag de winter in in grote delen van Oostenrijk. Vanmiddag verplaatst de intensieve sneeuwval zich naar Nieder- en Oberosterreich. Opvallend genoeg blijft het in grote delen van Vorarlberg en Tirol nog even droog. Maar ook hier kan tijdens de namiddag een vlok sneeuw vallen. De hoeveelheden variëren sterk per regio, in Tirol zijn er genoeg dalen die nog groen blijven. Terwijl er rondom Katschberg gemakkelijk 20 tot 30 centimeter sneeuw valt.

Vanavond en komende nacht volgt een tweede neerslagzone vanuit het zuidwesten, opnieuw sneeuwt het stevig door in de eerder genoemde gebieden. Nu kan ook het Tiroler Unterland nog even meedoen. Nagenoeg droog blijft het in Vorarlberg terwijl er in Karinthië opnieuw 10 centimeter verwacht wordt bij een sneeuwgrens van 900 meter.

Verwachting voor morgen

Morgenochtend valt eerst nog een sneeuw- of winterse bui. Hierna is het een tijdje droog en vooral langs de noordkant zijn enkele spaarzame opklaringen. De sneeuwvalgrens pendelt tussen de 600 en 1000 meter, de vorstgrens ligt rond de 1100 meter. Aan het eind van de dag volgt vanuit het westen een actief occlusiefront. Forse sneeuwbuien maken de opwacht en morgenavond gaat het overal een tijdje stevig doorsneeuwen. Met dit front valt nu overal echt de winter in. Daarbij zakt de sneeuwgrens naar 400 meter!


Zondagochtend wordt men overal wakker in een winterwonderland. Het is uitgesproken koud met op 1500 meter -6 graden en op 800 meter -1 graden. De vorstgrens blijft de hele dag rond de 700 meter liggen. Kortom het is echt winter in Oostenrijk en gedurende de dag valt er eens een sneeuwbui. Maar op de meeste plaatsen blijft het langere tijd droog.

Maandag draait de wind naar het noorden. Hierdoor wordt er nog wat koudere lucht aangevoerd naar Oostenrijk. Daarmee is maandag de koudste dag van de week. Tegelijkertijd komt er ook een nordstau tot ontwikkeling en in de loop van de dag begint het langs de noordkant te sneeuwen. De sneeuwval houdt aan tot dinsdagochtend. Hierna wordt de prognose helaas onzekerder.


Maar de pluim oogt fantastisch! Alleen op een zachtere woensdag na verloopt ook de rest van de week koud. Daarbij zien we soms stevige neerslagsignalen, dus een dump is niet uitgesloten!

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Chaletnl-banner-900x600

WERKZE OOSTENRIJK grote banner 900 600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...