Van droogte naar wateroverlast, zomer ver te zoeken…

Van droogte naar wateroverlast, zomer ver te zoeken…

Het fraaie maar zeer droge zomerweer van de afgelopen weken eindigt vandaag. Voor de natuur is dat goed nieuws, want na wekenlang vrijwel geen neerslag is elke druppel voor de natuur welkom. De kans op een bosbrand was zeer groot maar gelukkig volgt nu genoeg neerslag. Voor de zonneliefhebber is het wel even slikken, de komende dagen is het echt even doorbijten. Want we gaan van droogte naar mogelijk lokaal wateroverlast !

281

De boosdoener van de weersomslag is een groot lagedrukgebied vanaf de Oceaan. die Europa binnentrekt. Toch is het vandaag nog in het Oosten aardig weer met redelijk wat zon en tropische temperaturen. Maar richting het Westen waar de invloed van het lagedrukgebied al groter is, was het al vanaf vanmorgen slecht met onweersbuien.

Vanmiddag zullen er meer en stevigere onweersbuien ontwikkelen die ook richting het Oosten gaan trekken. Ondanks de buien is het overal nog aangenaam warm, van 24 tot 27 graden in de Alpen, tot maar liefst 34 graden in het nog zonnige Wenen.

282

Morgen en vrijdag ligt het lagedrukgebied boven Centraal Europa.  Er is veel bewolking en dagelijks zullen er talloze felle (onweers)buien ontwikkelen. Daarnaast wordt de lucht met de dag koeler,  vrijdag is het nog maar 18 graden in de Alpen tot 23 in Wenen.

En wordt het dan komend weekend beter ?

283

Helaas… het weekend bereiken we een weertechnisch dieptepunt. De buien zullen steeds meer overgaan in gewoon aanhoudende regen. En door de vervorming van het lagedrukgebied is de stroming volledig Noordelijk geworden. De kans op wateroverlast (tot lokaal 150mm in 48u tijd) stijgt en de 20 graden wordt nergens gehaald. In de Noordelijke Alpen zakt zondag zelfs de sneeuwgrens naar 2100 tot 1700 meter, de toppen kunnen dus wit worden !

rsum_17070306_17062800

Maar de grootste zorg blijft toch wel de wateroverlast. Vooral Voralberg en Tirol zullen de komende dagen rekening moeten houden met lokale overstromingen of modderstromen. Blijf de lokale berichtgeving goed in de gaten houden !

Na het weekend kalmeert het weer enigszins. Maar voorlopig is er nog geen zicht op een nieuwe stabiele mooiweer-periode.

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Alpen Reizen

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...