Vanaf morgenavond aanhoudend diep winters met sneeuwval

Het was vandaag voor eind november uitzonderlijk warm. In sommige dalen aan de noordkant brak de föhn goed door waardoor er extra (latente) warmte vrijkwam en de temperatuur steeg naar 15 of 16, lokaal zelfs 17, graden! Maar hier komt snel verandering in, de winter komt terug en blijft ook nog eventjes.

Dit was de situatie in Europa deze middag, Oostenrijk lag duidelijk in een warme Zuidelijke aanvoer. Richting het Westen zien we echter al een langgerekt koufront welke langzaam richting Oostenrijk trekt.

Maar vanavond is het nog droog en meest helder. De föhn luwt en lokaal kan het tot nachtvorst komen, in de bergen blijft de wind wel stevig doorwaaien en zullen de temperaturen boven nul blijven.

Morgenochtend komt het koufront als eerste binnen in Voralberg, hier starten we de dag dan ook gelijk met regen (en later overgaand in sneeuwval) In het Noordoosten is het nog droog en kan de zon er nog even bijkomen, hier vinden we ook nog de hoogste temperaturen. In de loop van de dag trekt het koufront over en gaat het overal regenen en later sneeuwen. De sneeuwvalgrens zakt in de loop van de dag van 1800, naar 1300, en in avond naar 500 meter. De sneeuwval houdt de hele nacht aan.

Zondagochtend vallen er geregeld sneeuwbuien, alleen in het Burgenland kan er ook regen bij zitten. Boven de 400/600 meter blijft de sneeuw liggen en is het ’tiefwinterlich’. De bovenlucht koelt zondag ook steeds verder af, op 1500 meter is het zondagnamiddag -10C!

In totaal valt er gemiddeld 10 tot 15cm sneeuw, met natuurlijk de uitschieters op de bekende staulagen. Maar nergens (met uitzondering van de Karawanken) valt er meer dan een halve meter.

En blijft het na zondag nog doorwinteren? Jazeker! Na zondag wordt het een paar dagen droger en zullen we geregeld de zon zien. Maar boven de 1400 meter (pluim hierboven is de temperatuur op 1500m in Tirol) blijft het doorvriezen, met nieuwe serieuze sneeuwval rond de maandwisseling tussen woensdag en vrijdag. Boven de 1000 meter blijft het dus diep winters met geregeld sneeuwval en aanhoudende vorst!

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...