Vanaf morgen is de hittegolf aanzet: zonnig en heet in Oostenrijk!

De korte broek, parasol, zonnebrandcrème, zwembroek en zonnebril kunnen uit de kast. Het gaat nu echt gebeuren, de verwachte hittegolf gaat beginnen! Lokaal is hij zelfs vandaag al begonnen.

Maar over het algemeen was de lucht vandaag nog verzadigd van vocht. Met nog net voor het over passeren van de kern (en kantelpunt) van het hogedrukgebied werd koelere en vochtige lucht vanuit het Noorden tegen de Oosenrijkse Alpen gestuwd. Lokaal vielen er nog enkele zwakke buien, maar in Voralberg en Oost-Tirol werd de lucht al droger en volgde een middag die nog meest zonnig verliep. Hier werd de 25 al gehaald en daardoor is de hittegolf daar vandaag al begonnen.

Kijk trouwens eens naar Zuid-Italie en de Balkan, hier is het weer behoorlijk slecht te noemen. Ook de komende dagen blijft het hier borrelen met zware buien en rondom de kern van het laag iets lagere temperaturen. Maar in Oostenrijk wordt het dus totaal anders.

Morgen is het dan eindelijk meest zonnig en zeer warm. In heel Oostenrijk is de zon aanzet met op veel plaatsen minimaal 10 tot 12 uur zonneschijn. Alleen is het in Oost Oostenrijk nog niet helemaal stabiel, hier kan in de namiddag een lokale regen- of onweersbui ontstaan. Ten Westen van Salzburg-Klagenfurt blijft het droog en zonnig, wel ontstaan er een paar onschuldige stapelwolken. Overal hittegolf waarden tussen de 25 en 31 graden, de hoogste temperatuur in Tirol.

Ook woensdag volgt er weinig verandering, de temperatuur stijgt nog iets met op meer plaatsen 30 op de meter. In de middag opnieuw door de dagelijkse gang stapelwolken, zéér kleine kans op een warmte onweersbuitje. Smeer je verder goed in, de UV index kan in de bergen oplopen naar een extreme 9 of 10. De vorstgrens ligt boven de 4000 meter dus zelfs op de Grossglockner dooit het.

Het geblokkeerde systeem blijft aanhouden, al zien we komend weekend dat het systeem ietsjes verzwakt. Hierdoor stroomt ook wat vochtigere lucht richting Oostenrijk waardoor de kans op een fellere onweersbui groter wordt. Verder onveranderd heet met middagwaarden rond de 30 graden. Wat opvalt zijn de nachten die vanaf vrijdag significant warmer worden, ook in de Alpendalen.

Kortom aanhoudend warm tot heet, de hittegolf houdt aan en daarbij is het vaak flink zonnig. De blokkade houdt aan en lagedrukgebieden vanaf de oceaan bereiken Oostenrijk niet. Wel blijft er dagelijks, met name rond het weekend, kans op enkele fikse onweersbuien.

Jeroen Elferink

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...