Komende 24uur sneeuwval, daarna een temperatuur rollercoaster…

Choralpe deze namiddag, de föhn muur is overduidelijk zichtbaar (foto Jeroen Elferink)

Vandaag stond er een stevige föhn storm in de Oostenrijkse Alpen. Op bijvoorbeeld de Stubaier gletscher werden er vanmorgen windstoten met orkaankracht gemeten (140km/u) en moesten enkele liften langere tijd gesloten blijven. En in Jenbach brak de fohn ook door tot in het dal, hier werd het maarliefst 12 graden.

Hoe lokaal de fohn doorbrak bleek uit de temperatuurmetingen, in sommige dalen zoals ook het Brixental bleef het slechts bij enkele graden dooi en was het zelfs relatief windstil. Wel was er vanmiddag een fraai gevormde fohnmuur zichtbaar (het punt waarbij regenwolken vanuit Italie verdampen op de hoofdkam).

Maar de fohn laten we achter ons en we gaan ons focussen op de sneeuwval!

Lagedrukgebied Felix (Italientief) zorgde vandaag voor de fohn maar lagedrukgebied Edilbert bij Denemarken zorgt ervoor dat de wind vanavond omdraait naar een Noordelijkere richting. Hier ligt een portie koude en vochtige lucht klaar, en deze verovert vanavond Oostenrijk.

Bij aanvang ligt de sneeuwgrens vanavond rond de 1200m maar zakt in een paar uurtjes al tot de lagere delen. Dit is de verwachte neerslagintensiteit rond middernacht. Hoogtepunt van de sneeuwval ligt dan in Tirol, met in 3uur tijd 5 tot 9cm sneeuw.

De sneeuwval houdt aan tot morgenavond, de exacte hoeveelheden zijn nog wat onzeker maar boven de 600 meter valt er zeker 10 tot 20cm. Een mooie laag! In de stuwlagen kan er lokaal het dubbele vallen, grootste kans hierop op de gebruikelijke plaatsen zoals Arlberg en Hochkonig.

Opvallend meer sneeuw valt er in Karinthie. Hier kan tot 1000 meter maarliefst 40 tot 60cm sneeuw vallen! Een heuse sneeuwdump.

Na de sneeuwval en een zeer koude nacht volgt er vrijdag een perfecte kaisertag. Het is uitgesproken koud, met temperaturen rond de -10C op 1500 meter hoogte. Daarbij is er vooral in Voralberg en Tirol ruimte voor veel zon, goed inpakken en genieten van de perfecte poederpiste’s. Want de kou blijft niet lang hangen…

Vrijdagavond volgt een warmtefront waarop het eerst gaat sneeuwen. De sneeuwval houdt de hele avond en nacht aan, hoeveelheden onzeker (GFS 3cm, EC 10cm).

Maar zaterdagaochtend stroomt de zachte oceaanlucht Oostenrijk binnen, hierdoor stijgt de sneeuwgrens razendsnel van dalniveau naar 1500 tot 1800 meter! Hierboven aanhoudende sneeuwval (10-15cm) maar in de dalen regent het flink door. Dat is even slikken na al het moois van afgelopen week…

Gelukkig is het oudjaarsdag, zondag, weer droog en onder invloed van een zwak tussenhoog breekt de zon weer door. Alleen is het uitgesproken mild, met temperaturen rond de 7 graden op 1500 meter hoogte. Daarbij staat er stevige wind in de bergen. In sommige dalen blijft het door een inversielaag kouder, andere föhn-dalen hebben juist te maken met een warme oudjaarsdag. Oud en nieuw verloopt waarschijnlijk droog.

En zo snel als dat de warmte terugkwam, zo snel komt de kou ook weer terug. Nieuwjaarsdag volgt er een koufront vanuit het Noorden, met sneeuwval tot 1000m.

Volgt u het nog? We gaan dus van warm naar koud en weer van koud naar warm en etc… Alle weertypes krijgen we dus deze kerstvakantie.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

(Visited 143 times, 1 visits today)

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.