Vanavond en vannacht sneeuwval

Eindelijk, het wordt kouder! Er staat zelfs sneeuwval in de verwachtingen. Maar om gelijk  een spoiler te geven: een dump wordt helaas niet verwacht.

Vandaag komt vanuit het noorden een koufront dichterbij. Hierdoor is het vanmorgen al zwaar bewolkt in een groot deel van Oostenrijk. Van tijd tot tijd kan er ook wat lichte regen of sneeuw vallen. De sneeuwgrens ligt daarbij deze ochtend rond de 1500 meter. Later vanmiddag volgt intensievere neerslag waarbij de sneeuwgrens geleidelijk zakt naar 1000 meter. Uiteindelijk sneeuwt en regent het overal komende avond. Daarbij zakt de sneeuwgrens tot 500 meter. Kortom het wordt winters tot in vele dalen.

Sneeuwverwachting tot en met morgenochtend. 10 tot 20cm in het groen.

Uiteindelijk wordt een groot deel van Oostenrijk morgenochtend wakker in een witte wereld. Toch kon het onder de 1000 meter wel eens tegenvallen.De bodem is namelijk nog warm en veel sneeuw wordt niet verwacht. Het kan daarom wel even duren voordat de sneeuwval lekker blijft liggen. Wat wel gunstig is dat het koud wordt.

Het weekend verloopt droog en vooral morgen koel. De sneeuwkanonnen kunnen daarom op veel plaatsen aan. Geregeld is de zon te zien al kan er zondag ook wat meer bewolking over trekken. De wind is niet noemenswaardig.

Verwachting maandag

Maandag schampt een storing Oostenrijk. Het is bewolkt en van tijd tot tijd kan er wat lichte sneeuw vallen. De hoeveelheden aan de noordkant zijn niet bijzonder veel of groot. Enkele centimeters zullen al veel zijn. Meer valt er aan de zuidkant maar hier is de sneeuwgrens iets hoger met 1000 tot 1400 meter.

Dinsdag volgt onder een hogedrukgebied een zonnige dag. Het is lekker koud met temperaturen op veel plaatsen lang onder nul. Goed voor de productie van kunstsneeuw. Woensdag weinig verandering. Op hoogte stroomt dan wel warmere lucht binnen. Waarschijnlijk ontstaat er een inversie met kou in de dalen.

Na woensdag draait het stromingspatroon opnieuw. Zachtere oceaanlucht bereikt Oostenrijk. Sowieso neemt de onzekerheid toe en is het weer afwachten op een volgende wintersuitbraak(je).

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Grote Banner Chalet Bramberg

Banner Chalethuren Oostenrijk

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...