Vanavond sneeuwval, daarna opnieuw zachter met föhn

Vanavond sneeuwval, daarna opnieuw zachter met föhn

17036852_1370850959653527_1035492180_o

Het is momenteel erg wisselvallig in de Oostenrijkse Alpen. Vanmiddag stuurde Eric mij deze foto vanaf de Choralpe, vandaag was het op de meeste plekken al zwaar bewolkt. Met vooral in de ochtend al wat eerste sneeuwvlokken boven de 1300 meter. Dit kwam doordat er een zwak warmtefront overtrok. Maar vanavond gaat het pas goed los ! Een krachtig koufront zorgt voor sneeuwval.

koufront28feb1

In eerste instantie valt de neerslag nog tot 1500 meter in de vorm van regen. Maar als later deze avond het koufront overtrekt, en de neerslag activeert, kan de grens zakken naar 900 of 800 meter. Hieronder blijft het helaas regenen. Op het koufront zijn onweer en windstoten tot 100km/u mogelijk, kijk dus goed uit als je vanavond nog op pad gaat ! Lang houdt de sneeuwval niet aan, later deze nacht is het alweer droog en klaart het op.

Op het koufront is boven de 1000 meter 5 tot 15cm sneeuw mogelijk, boven de 1500 meter zelfs nog iets meer. De meeste sneeuw valt in Voralberg en langs de Alpenhoofdkam. Het minst aan de Noordgrens met Duitsland, hier is ‘slechts’ 5cm mogelijk. Maar omdat deze hoeveelheden in zeer korte tijd zullen vallen, gaat het er wel even flink aan toe. Onder de 1000 meter zou het, als het al op de warme bodem wit wordt, bij een dun vliesje blijven.

Morgen zien we een warmtefront dichterbij komen,

Morgen zien we een warmtefront dichterbij komen…

Morgenochtend wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Soms kan er nog een enkele wintersebui vallen en er staat een stevige noordwestenwind. In de middag ligt de sneeuwgrens zo rond de 1200m en op 1500 meter is het -2 graden.

In de avond trekt een warmtefront over, maar dit maal kan het achtergelegen koufront Oostenrijk niet bereiken. Dit komt omdat boven Oost-Europa de luchtdruk toeneemt en langzaam tegengas begint te geven aan stroom met storingen. Hierdoor gaat het morgenavond en donderdagochtend regenen tot 1500 meter.

... maar door de komst van hogedrukgebieden boven Oost-Europa kan het achtergelegen koufront Oostenrijk niet bereiken

… maar door de komst van hogedrukgebieden boven Oost-Europa kan het achtergelegen koufront Oostenrijk niet bereiken

Vrijdag komen we achter het warmtefront en klaart het op. Door de toenemende tegengas vanaf Oost-Europa bereikt het koufront Oostenrijk niet en zitten we opnieuw in zeer zachte lucht. Er steekt zelfs een föhn op.

Vrijdag lijkt het eerder lente als winter

Vrijdag lijkt het eerder lente als winter

Daardoor lijkt het wel eerder lente als winter. In de middag opnieuw op de welbekende föhn plekken (Salzburg, Innsbruck, Kufstein, Zillertal, etc) temperaturen tot over de 15 graden.

En na vrijdag ? Spannend en moeilijk te zeggen ! Voorlopig blijft het een ratjetoe in de atmosfeer, waarbij waarschijnlijk opnieuw storingen zullen komen en gaan. Zowel een stabiele periode met veel zon, of een langere periode met kou en sneeuwbuien uit het Noorden, lijken nog even ver weg. De kans is groot dat de wisselvalligheid nog eventjes aanhoudt.

PS bekijk ook nog onze update vanaf de Stubaier Gletsjer

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht