Vanavond storm in de bergen

Vanavond storm in de bergen

Vandaag start de dag overwegend bewolkt en uit een zwak warmtefront valt af en toe wat lichte neerslag. Dit kan mogelijk in de vroege ochtend ook wat ijzel zijn. Maar al snel trekt de regen weg en is het vanmiddag lange tijd droog. De bewolking overheerst maar in het westen kan soms ook de zon doorbreken. Samen met een verder aantrekkende westenwind wordt het vrij zacht, op uitgebreide schaal zien we middagtemperaturen tussen de 14 en 18 graden in het westen. Koeler blijft het in het zuiden en oosten. Later vanmiddag wordt de bewolking dikker.


Rond een uur of 5 begint het dan te regenen in Vorarlberg en deze regen breidt zich razendsnel uit in oostelijke richting. Een scherp koufront trekt over met veel neerslag in korte tijd en windstoten die kunnen oplopen tot ruim 100 km/u. Kortom er komt storm te staan, met name in de bergen. Daarbij zakt de sneeuwgrens geleidelijk naar 1100 meter.

Vrijdagochtend ligt het koufront over de zuidelijke deelstaten en trekt snel verder naar de Balkan. Brede opklaringen winnen terrein maar nieuwe bewolking vanuit Italië zet ook op. Af en toe valt er nog een losse bui en de wind luwt naar een kracht 1. Aan het eind van de middag ontstaat boven Noord Italië een genualaag en vochtige lucht stuwt dan tegen de zuidkant. Het begin opnieuw te regenen en sneeuwen. Met name in Karinthië en Salzburgerland kan 10 tot 20 centimeter vallen in korte tijd. In de nacht naar zaterdag trekt het systeem snel door en is het overal weer droog.


Zaterdag volgt een vriendelijke dag met ruimte voor de zon. De westenwind trekt wel weer aan in de loop van de dag maar het blijft tot de avond droog. De temperatuur loopt op naar 14 of 15 graden. Zaterdagavond volgt een nieuw scherp koufront en zijn opnieuw windstoten mogelijk.

De dagen daarna is het koud winterweer met herhaaldelijk nordstau. Er kan veel sneeuw in Vorarlberg en Tirol vallen!

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...