Kunnen we vanavond het vuurwerk wel zien?

Oudjaarsdag 2019, en wat een weerjaar hebben we achter de rug. 2019 gaat de weerboeken in als een weerjaar met veel record. Zo was er de sneeuw in januari en mei, maar ook de abnormale hoge temperaturen in februari, juni en december. Laten we hopen dat 2020 ook weer genoeg sneeuw maar ook zomer warmte brengt. Maar de vraag die ons nu bezig houdt is of we vanavond wel het vuurwerk kunnen zien.


Vandaag overdag is er in ieder geval weinig aan de hand. Oostenrijk ligt nog altijd onder leiding van een sterk hogedrukgebied. Wel komt er vandaag een ‘glazen koufront’ vanuit het noorden dichterbij. Hierboven is dit glazenfront aangeven met enkel blauwe driehoekjes (in plaats van de gebruikelijke blauwe lijn met driehoekjes). Op het front zit geen weer, dat betekent dat het droog blijft en het niet zwaar bewolkt raakt.

Toch trekken er verspreid over de dag enkele hogere wolkenvelden over. Vooral in het oosten kan de zon hier soms schuil achtergaan. Het westen ondervindt de minste hinder van het front. Daarbij staat erin de bergen een matige tot harde noordwestenwind. In de dal amper wind bij temperaturen die in sommige dalen rond of onder nul blijven. Boven de inversie is het mild met 3 tot 7 graden.


Vanavond komen we achter dit glazenfront te liggen en trekken de hoge wolkenvelden weg naar Italië. De lucht is wel vochtiger geworden met in Duitsland overduidelijke lage bewolking en mist. De modellen laten deze niet de dalen van Oostenrijk binnentrekken. Toch leert de ervaring dat in dergelijke vochtige lucht een enkele dikke mistbank zo is ontstaan.

Kortom rond middernacht is het in de meeste dalen helder. Toch kan er in een enkel dal dikke mist ontstaan. De roetdeeltjes uit het vuurwerk hebben daarbij een versterkend effect. Op deze roetdeeltjes kan namelijk makkelijk vocht binden. Welk dal helder blijft en welk dal dichtslaat met mist is niet te voorspellen. Veel is afhankelijk van de exacte timing, temperatuur, wind en aanwezige vocht. Laten we hopen dat het meevalt. Voortekenen dat het wel eens mee kan vallen zijn hoe dan ook gunstig.


Morgen, nieuwjaarsdag, start zonnig met lokaal mistbanken. Deze mistbanken lossen snel op en de rest van de dag verloopt flink zonnig. De lucht is een stuk blauwer dan vandaag, en boven de inversie is het koeler. Op 1500 meter kan het zelfs weer vriezen.

Ook de donderdag en vrijdag verlopen zonnig en droog. Min of meer een vergelijkbaar beeld aan morgen met prima temperaturen en perfecte pistecondities.


Zaterdagmiddag volgt een koufront waar wel weer opzit. Vooral in de nacht naar zondag kan het enige tijd sneeuwen tot in de meeste dalen. Hoe dit zich in detail ontwikkeld is nog even afwachten. De dagen die volgen zijn in ieder geval weer even goed koud.

Kortom gunstige berichten op de laatste dag van 2019.
Iedereen alvast de beste wensen voor 2020!

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Grote Banner Chalet Bramberg

Banner Chalethuren Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht