Vandaag 23 graden en sneeuwval

In een groot deel van Oostenrijk wordt het vandaag eerst flink warm met de nodige zonuren. Voor een koufront uit stroomt warme en droge lucht Oostenrijk binnen. En mede door de föhn stijgt het kwik snel. Nog voor het middaguur kan het her en der al 20 graden worden. Het beeld hierboven is dan ook de verwachting om 11 uur. Maar het blijft niet mooi.

Vanmiddag trekt het koufront Oostenrijk binnen. Als eerste raakt het bewolkt in Vorarlberg. Later ook in Tirol. Hier begint het flink te regenen en sneeuwen. De sneeuwgrens zakt naar 1300 tot 700 meter. En terwijl het vanmiddag sneeuwt in Vorarlberg is het voor het koufront uit flink warm. Met name in in Ober- en Nieder- Österreich verwachten we record hoge middagtemperaturen. Met voldoende föhn kan het in het Donautal tussen Lienz en Wenen 23 graden worden!

Maar aan het eind van de middag en begin van de avond komt het koufront ook hier binnen. Op het koufront zijn zware windstoten over de 100km/u mogelijk. Ook onweer, slagregens en blizzard condities in de bergen zijn goed mogelijk. Gelukkig trekt het koufront snel over.

Later vanavond keert de rust alweer terug in de atmosfeer. Het koufront trekt verder richting de Balkan. Komende nacht is het meest helder, met in het Oosten een stevige bries. In de Alpendalen kan het weer op uitgebreide schaal vriezen.

Morgen start de dag met veel zon in de bergen. In het Flachland blijft de dag bewolkter en kan er af en toe een bui vallen. Het is weer beduidend koeler met op 1500 meter temperaturen rond of iets onder het vriespunt. Naast flink wat zonneschijn staat er ook een stormachtige Westenwind. Later op de dag volgen er een aantal wolkenvelden vanuit Duitsland. Uit deze wolken kan ten Oosten van Salzburg wat sneeuw vallen.

Dinsdag volgt nog z’n meevaller met in vrijwel heel Oostenrijk zonneschijn. De timing van de fronten verloopt vooralsnog perfect. Overdag is er niks aan de hand. Wel is het weer een tikkeltje zachter. In de dalen is het 10 tot 16 graden. Op 1500 meter stijgt het kwik door de opkomende föhn razendsnel van rond nul naar 8 graden.

Woensdag is het waarschijnlijk zwaar bewolkt met enkele regenbuien. Idem voor donderdag. Het blijft door de stormachtige föhn te zacht voor begin maart.

Vrijdag draait de wind meer naar het Noordwesten en volgen er meer buien. De sneeuwgrens kan dan ook weer dalen tot in enige dalen.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...