Vandaag een onweersbui, verder snikheet

Vandaag een onweersbui, verder snikheet

Onstabielere lucht doet vandaag Oostenrijk aan. Dit komt doordat een zwakke storing meer vocht en onstabielere lucht meebrengt. Maar op een onweersbui na vandaag blijft het de komende tijd droog en snikheet. Na het weekend wordt het uitgesproken heet.


Vanmorgen wisselen zon en wolkenvelden elkaar af, nog deze ochtend kan er al een onweersbui in Tirol of Oberösterreich vallen. Gedurende de ochtend verplaatsen deze buien zich richting het zuiden waar ze langzaam activeren. Vanmiddag is er op meer plaatsen een onweersbui mogelijk. Vooral in de zuidelijke deelstaten kunnen deze buien pittig uitpakken. Vooral in Karinthië kan het lokaal tot pittig onweer komen met hagel en wateroverlast. Maar tegelijkertijd wordt het vanuit Duitsland al droger en stabieler. Hierdoor eindigt de dag in de noordelijke deelstaten juist zonnig en droog. Het wordt maximaal 26 tot 32 graden, daarmee is het een fractie koeler dan gisteren.

Morgen is er weer veel ruimte voor de zon, met name tijdens de ochtend schijnt de zon uitbundig. Tijdens de middag ontstaan enkele vriendelijke stapelwolken maar het blijft droog. Uitzondering hierop vormt alleen Oost-Tirol en Karinthië. Hier lukt het een enkele stapelwolk toch nog uit te groeien tot een onweersbui. Maar dit is echt een uitzondering, op veel plaatsen verloopt de zaterdag hoogzomers. Daarbij middagtemperaturen tussen opnieuw 26 en 32 graden.

Zondag wordt het alweer warmer als de wind naar het zuidoosten draait. De kans op een onweersbui is overal verdwenen en met veel ruimte voor de zon stijgt het kwik hard. Uiteindelijk wordt het overal weer warmer dan 30 graden, met regionaal 34 of zelfs 35 graden. Kortom een perfect dag voor het zwembad. Maandag laat het weerbeeld weinig verandering zien, het is opnieuw zonnig en heet.

Vanaf dinsdag trapt de hitte het gaspedaal in. Extreme hitte bereikt het Alpenland, en regionaal kan het zelfs 37 of 38 graden worden. Daarbij is de kans op een onweersbui minimaal wat echt uniek is. Zicht op een significante weersverslechtering na deze dagen is er absoluut nog niet. Het is en blijft hoogzomers en na het weekend snikheet.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Cityhouse Flipside Groot Banner

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Van den Berg Sport skischoen op maat

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...