Vandaag eerst nog zon voordat het turbulente weekend start

Vandaag eerst nog zon voordat het turbulente weekend start

tmax_17031718_17031612

Vandaag starten we de dag opnieuw met veel zon ! Daarbij lopen de temperaturen later vandaag op naar bijna zomerse waarde´s. Door de modellen wordt 17 tot 19 graden in de dalen berekend. Maar doordat er vanmiddag een föhn wind opsteekt kan dit nog wel eens hoger uitpakken. In het Inntal wordt het vanmiddag waarschijnlijk 21 tot 23 graden. Echter volgt in de namiddag een weersverandering…

gewittergefahr

Want zoals van de week al vermeld eindigt aan het eind van de dag een stevig koufront het prachtige weer. Tot een uur of 15:00 is er nog weinig aan de hand. Overal is het nog meest zonnig weer en warm, wel trekt er in de bergen al een stevige wind aan. Maar vanaf 15:00 uur als het koufront steeds dichter op Oostenrijk komt te liggen zullen we de bewolking zien toenemen.

Vooral aan de Alpennoorrand kunnen snelgroeiende stapelwolken ontstaan. Deze kunnen uitgroeien tot enkele stevige buien. Omdat er genoeg warmte in de lucht is, is er ook weer enige energie voorradig in de lucht. Dit betekend dat enkele buien een zomers karakter kunnen krijgen. Hierbij moet je denken aan onweer, slagregens en hagel.

rart_17031721_17031612

Vanavond ligt het koufront over Oostenrijk. Er vallen stevige buien waarbij nog steeds onweer, windstoten en hagel mogelijk is. De sneeuwvalgrens zakt van 2300 naar 1400 meter, hierboven kan 5 tot 15cm sneeuw vallen.

Komende nacht wordt het overal tijdelijk droger en is er ruimte voor een spaarzame opklaring. Er blijft in de bergen een stevige wind staan, die soms stormachtig aandoet.

gewittergefahr2

Morgenochtend trekt een warmtefront Oostenrijk binnen. Nog voor de liften opengaan begint het te regenen en sneeuwen. Hierbij stijgt de sneeuwgrens van 1400 naar 1600 of 1700 meter. De wind trekt in de bergen verder aan en windstoten tot 130km/u zijn mogelijk. Het warmtefront blijft geplakt aan Oostenrijk en regent de hele dag flink uit.

rsum_17031918_17031612

Tot zondagochtend blijft het warmtefront nabij Oostenrijk hangen. Over het algemeen valt er 40 tot 70mm, lokale uitschieters naar 100mm zijn mogelijk. Boven de 1700 meter kan dus een halve tot hele meter sneeuw vallen. Hieronder kunnen problemen ontstaan door smeltwater en de grote neerslaghoeveelheid.

Zondagmiddag is het op de meeste plekken weer droog en Westelijk van Innsbruck breekt later de zon waarschijnlijk nog eventjes goed door. We zitten in milde lucht, de sneeuwgrens stijgt naar 2400 meter ! In de dalen wordt het ondanks de bewolking 14 tot 17 graden.

tcdc_17032018_17031612

Maandag breekt op meer plaatsen de zon door, door de komst van een föhn stijgt het kwik opnieuw naar waarde’s die eerder aan een normale dag in mei of begin juni doen denken. Het wordt 17 tot 21 graden.

Dinsdag start ook zonnig maar de lucht is onstabiel. Smiddags ontstaan er stapelwolken die kunnen uitgroeien tot enkele buien, mogelijk met onweer. Het blijft zacht met 16 tot 20 graden.

Na dinsdag is het nog altijd onzeker. We zullen het zachte weer wel behouden maar het weerbeeld is nog onzeker. Het Amerikaans model ziet veel fronten met van tijd tot tijd wat regen en veel bewolking. Maar het Europese model gaat juist voor een heerlijk maart-zomertje met stabieler weer en zon. Hierbij blijven de middagtemperaturen pendelen tussen de 16 en 22 graden. Een heuse kouinval met sneeuw tot in de dalen zit er voorlopig eventjes niet in.

Fijne dag !

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk.

Summit Travel

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht