Vandaag veel regen (en sneeuw in de bergen)

In 2009 zakte midden in de zomer de sneeuwgrens naar 1700 meter, vandaag zal dit rond de 2200 meter zijn

Vandaag veel regen (en sneeuw in de bergen)
De zomer is vandaag spoorloos verdwenen in Oostenrijk. Een actieve storing ligt dwars over het land en vormt de scheidingslijn tussen koele maritiem-polaire lucht in het noordwesten en zinderend hete subtropische lucht in het zuidoosten. Dit resulteert in veel regen, en in de bergen ook nog eens een dik pak sneeuw.


Vanmorgen start de dag in een groot deel van Oostenrijk nog droog maar overwegend bewolkt, in Vorarlberg regent het al flink op een koufront en deze regen breidt zich oostwaarts uit. Rond het middaguur plenst het overal in de west en noordwesthelft van het land terwijl de zuidoostelijke deelstaten nog eventjes genieten van een waterig zonnetje. Hier vinden we ook de hogere temperaturen net nog voor de regen- en onweersbuien uit 25 tot 28 graden. Eenmaal in de regen zakt het kwik tot onder de 20 graden, op 1500 meter is het een waterkoude 4 of 5 graden. De lucht is uitermate koel voor aanvang augustus. In de loop van de middag wordt het in het westen alweer droog.

Temperatuur op 2700 meter hoogte vanmiddag en vanavond

Achter het koufront stroomt op hoogte koude lucht de Oostenrijkse Alpen in. Hierdoor zakt de sneeuwgrens aan het begin van de middag naar 2400 meter tot zelfs 2200 meter in vooral Vorarlberg en Tirol. Hierdoor worden de bergtoppen dus wit en valt er op de gletsjers een dik pak sneeuw.

In deze deelstaten valt ook de meeste neerslag met 30 tot 50 millimeter, lokaal is door stuwing nog meer mogelijk. Op de al door water verzadigde gronden kan dit problemen opleveren. Minder neerslag valt er in een strook van Stiermarken naar Niederösterreich. Hier vallen de eerste buien ook pas laat op de middag waardoor de zondag hier nog best prima is. Kortom grote verschillen in Oostenrijk!


Morgen is de storing doorgetrokken naar Oost-Europa en is het overal weer een stuk rustiger. Wel zijn we in koelere lucht belandt en ligt de temperatuur morgenmiddag op maximaal 19 tot 24 graden. Daarbij wisselen morgenmiddag stapelwolken en zonnige momenten elkaar af, alleen rond de hoofkam is een bui mogelijk. Perfect doe- en sportweer, tip van ons: ga op de Hintertux gletsjer skiën. Hier ligt verse sneeuw en dat midden in de zomer! Op 3000 meter vriest het midden op de dag 2 graden en dat komt niet vaak voor.


Ook de rest van de week blijft het relatief koel en wisselvallig zomerweer. Dagelijks vallen er enkele buien en de middagtemperatuur ligt onder de norm voor de tijd van het jaar. Vanaf vrijdag maar sowieso zaterdag hersteld het weer en keert de zon samen met tropische temperaturen weer terug. Tot die tijd is het geduld hebben.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Sport2000 Skischoen op Maat

Banner Sport2000 Ski Schoen op maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×