Vandaag nog sneeuw maar het wordt zacht

Na de storm van gisteren starten we vandaag de dag ook turbulent. Deze ochtend vallen er verspreid sneeuwbuien waarbij opnieuw veel wind voorkomt.

Typisch zonale stroming met weinig rust in de atmosfeer

De sneeuwbuien vallen te koppelen aan een vochtige lucht in combinatie met een zeer koude bovenlucht. Maar de stroming is niet bepaald typisch voor sneeuwbuien waarbij de sneeuwgrens tot op dal-niveau ligt. De stuwingsbuien komen namelijk vanuit het westen. Maar het is natuurlijk ook eind januari, klimatologisch gezien de koudste periode van het jaar. Er is dus in principe niet veel nodig om het te laten sneeuwen tot dal-niveau. Ondertussen zien we op de oceaan ook een portie zachtere lucht klaar liggen.

Verspreid over de dag zijn er sneeuwbuien mogelijk waarbij de sneeuwgrens tussen de 400 en 700 meter ligt. Kortom in de meeste dalen valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Het zwaarst sneeuwt het vandaag door in Vorarlberg waar het zelden droog is. Langere droge perioden treffen we vanmiddag juist in het Tiroler Unterland en Salzburg. Aan de zuidkant is het het droogst, hier trekken de buien veelal verzwakt over. Vanavond lijkt aan de noordkant de sneeuwval juist weer te intensiveren. Vrijwel de hele dag zijn windstoten van 80 tot 120 km/u mogelijk. Hierdoor zullen helaas ook vandaag enkele skiliften moeten sluiten.

Tot en met morgenochtend is er op de meeste plaatsen 10 tot 15 centimeter sneeuw bijgevallen. Een uitschieter zien we in het Arlgebergte met ruim 20 centimeter. Maar afgelopen avond en nacht is hier ook al veel sneeuw gevallen.

Já, de weermodellen worden steeds fijnmaziger en preciezer voor de korte termijn! Een mooie ontwikkeling.

En als we inzoomen zien we vooral de regio rondom het Lechtal waar zomaar 60 centimeter in 48 uur kan vallen. Een heuse (maar lokale) sneeuwdump! Goede vooruitzichten als je daar heen gaat.

Maar morgen wordt de aangevoerde lucht alweer zachter. Wel keert de rust terug met minder wind en ruimte voor een beetje zon. Oostenrijk ligt overdag tussen de storingen in. Op 1500 meter stroomt de mildere lucht snel binnen want komende nacht is het op deze hoogte nog -5. Morgenmiddag is het hier alweer +5.

Morgenavond trekt een warmtefront over waarbij het een beetje regenen tot 1700 á 2100 meter. Gelukkig geen grote hoeveelheden.

Vrijdag kan er een vooral tijdens de ochtend een regenbui vallen waarbij de sneeuwgrens nog iets verder de bergen inkruipt. Overdag is het vrijwel overal droog en wisselen zonnige momenten en wolkenvelden elkaar af. Het is mild met in sommige dalen dubbele cijfers op de thermometer. Op 1500 meter is het een graad of 6. Daarbij kan veel wind staan.

Het weekend verloopt wisselvallig met zaterdag op zondag een nieuw front. Een touch-and-go front zorgt even voor een iets lagere sneeuwgrens. Maar ook na het weekend is het zacht. We gaan op naar wellicht nieuwe recordwaarde’s.

Dinsdag lijkt het wel lente…

Jeroen Elferink
Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×