Vandaag sneeuwbuien, vanaf morgen overgang naar warm lenteweer

In veel (lagere) gebieden is dit het beeld vanmorgen

Vandaag sneeuwbuien, vanaf morgen overgang naar warm lenteweer

Het is voorlopig de laatste echt winterse ochtend/dag met sneeuwbuien en kou in Oostenrijk. De komende dagen volgt namelijk een overgang naar geleidelijk warm lenteweer.

Vanmorgen is het opnieuw bewolkt en vallen verspreid over Oostenrijk sneeuwbuien. Tussendoor zijn er ook droge perioden, met name in Karinthië. In de loop van de dag intensiveren de sneeuwbuien vanuit het noorden en kan het soms stevig doorsneeuwen. Maar daarbij stijgt de sneeuwvalgrens gaandeweg de dag wel naar ongeveer 1000 meter. In de dalen wordt het met soms een glimp van de zon maximaal 5 tot 10 graden, op 1500 meter is het enkele graden onder het vriespunt.

Vanavond neemt de buiigheid snel af en in de nacht zijn er brede opklaringen. Het koelt daardoor hard af, in dalen waar geen mist vormt is vorst mogelijk.

Morgen start met een mix van nevel/mist en opklaringen. Uiteindelijk trekken nevel en mist op en vormen zich stapelwolken. Een enkele stapelwolk bereikt nog het buienstadium. Daarbij ligt de sneeuwvalgrens rond een hogere 1300 of 1400 meter. In de dalen wordt het met wat zon ook enkele graden warmer.

Vrijdag draait de hoogtestroming van noord naar zuid, en zet de overgang naar warm lenteweer in. Er zijn veel wolkenvelden maar ook vriendelijke momenten met wat ruimte voor zonneschijn. Het wordt daarbij 12 tot 17 graden, merkbaar warmer dus! Op 1500 meter is het ongeveer 5 graden boven nul.

Zaterdag zijn er opnieuw zonnige momenten maar ook nieuwe wolkenvelden. Het weerbeeld is vriendelijk, maar in de bergen ontstaat ook een föhnstorm. Tijdens het laatste weekend van bekende gletsjergebieden dreigt opnieuw sluiting door stormwinden. Het wordt 17 tot 23 graden, op 1500 meter 9 of 10 graden.

Zondag zwakt de föhn af maar blijft het warm, het wordt 18 tot 24 graden. Ook de dagen daarna zet het warmere weer door, maar zijn er ook minder mooie momenten met buien.

Jeroen Elferink

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Van den Berg Sport skischoen op maat

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×