Vandaag sneeuwbuien, vanaf het weekend warm


Vandaag ligt een occlusie over Oostenrijk en veroorzaakt enige tijd sneeuwval of sneeuwbuien. De buien trekken veelal van west naar oost over, maar veel stelt het allemaal niet voor.

Hierboven zijn de sneeuwbuien voor vandaag goed zichtbaar. In Vorarlberg zijn al de nodige centimeters gevallen en na nog een paar buien wordt het hier vanmiddag droog. Elders toenemende bewolking en enkele sneeuwbuien. Het oosten en uiterste zuiden houden het droog. In totaal kan er ten oosten van Innsbruck tot aan Obertauern 3 tot 10 centimeter vallen. Verder staat er vandaag niet al teveel wind en ligt de sneeuwgrens tussen de 300 en 600 meter.

Komende avond wordt het overal droog en helder. Tijdens de eerste nachthelft is het eventjes kraakhelder en dan kan het opnieuw in vers besneeuwde dalen hard afkoelen. In enige dalen is opnieuw strenge vorst mogelijk. Tijdens de 2e nachthelft raakt het opnieuw bewolkt waardoor de afkoeling stagneert. Uiteindelijk stijgt de temperatuur zelfs iets voor zonsopkomst. Ondertussen begint het dan hard te waaien op de bergtoppen.


Morgen start de dag nog droog maar wel met vele wolkenvelden. In de bergen staat een harde tot stormachtige zuidwestenwind. De wind heeft nogal de neiging zich als en föhn te gedragen, hierdoor ook op 1500m positieve temperaturen tijdens de ochtend. Grote kans dat door de stormwind hoger gelegen skigebieden deels sluiten of gesloten blijven.


Tijdens de middag luwt de wind meer en meer en volgt er een koufront vanuit Duitsland. De sneeuwgrens ligt veelal tot of rond dalniveau. Opnieuw geen grote hoeveelheden, maar wel een markant scherpe frontgrens die over Oostenrijk trekt.

De nacht naar zaterdag verloopt opnieuw rustig met alweer opklaringen. Hierdoor kan de nacht opnieuw matige tot strenge vorst brengen.


In detail nog onzeker is de zaterdag. Tijdens de ochtend trekt/schampt een warmtefront het westen met eerst nog sneeuwval tot dal niveau. Tijdens de middag verovert warme oceaanlucht Oostenrijk en stijgt de sneeuwgrens naar 1700 meter. Waarschijnlijk is het dan wel droger met alleen nog wolkenvelden en veel wind. Dat zal ook gelijk de meest gunstige optie zijn. Enkele modellen laten het in de middag nog regenen.

Zondag droog met een zwakke föhn.

Dat is dan ook gelijk de opmaat voor de nieuwe week. Het wordt warm met een zuidelijke stroming. Gelukkig blijven storingen wel op afstand, anders zouden we ook nog regen krijgen. Daar zitten we natuurlijk niet op te wachten. In de dalen kan het tijdens de nachten nog vriezen, maar dat is ook gelijk het enige echt winterse aan de setting. Tot aan de kerstvakantie blijft het iets te warm en droog.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Vos Wintersport dec 2019

 

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...