Vandaag sneeuwdump: regionaal halve meter sneeuw!

Sneeuwdump Brixen im Thale 1 februari 2022
Vandaag sneeuwdump: regionaal halve meter sneeuw!

Afgelopen nacht is de winter opnieuw met volle kracht teruggekeerd naar Oostenrijk. Momenteel valt er op veel plaatsen tot in het dal sneeuw. Dat is echt lang geleden! Naast de sneeuwval hebben sommige regio’s te maken met een ware sneeuwdump, vooral in Karinthië waar meer dan een halve meter is gevallen. Deze sneeuw is meer dan welkom, februari 2024 is tot nu toe recordwarm verlopen.

Vanmorgen sneeuwt het stevig, vooral in delen van Tirol, Salzburg en Karinthië. In Vorarlberg klaart het al op en is de sneeuwdump voorbij, hier is ook de minste verse sneeuw gevallen. De sneeuwvalgrens schommelt tussen 1100 en lokaal 600 meter. Deze grens kan grillig zijn en verschillen per dal, waardoor het in sommige dalen nog kan regenen of nat-sneeuwen.


Vanmiddag verplaatst de sneeuwval zich langzaam richting Karinthië. Hier zal de meeste sneeuw vallen, vaak tot een halve meter in de bergen. Lokaal kan er zelfs meer dan één meter vallen, vooral aan de grens met Slovenië. Tegelijkertijd wordt het ook in Tirol langzaam droger.

Vanavond sneeuwt het alleen nog in Karinthië; elders is het droog en is de sneeuwdump voorbij. In de meeste gebieden is 20 tot 40 centimeter sneeuw gevallen. Minder sneeuw is blijven liggen in Vorarlberg en in 20 kilometer brede strook langs de Duitse grens. Vanaf de hoofdkam richting Karinthië is dus meer dan 40 centimeter gevallen. Dit zijn mooie hoeveelheden na bijna een maand zonder noemenswaardig winterweer! Tijdens de nacht komen enkele opklaringen voor en kan het enkele graden vriezen boven de verse sneeuw.


Morgen volgt een prachtige skidag betreft de sneeuwcondities. Het is nog wel even de vraag hoe zonnig het wordt, de modellen worstelen nog met een buienstoring waarop sneeuw kan vallen in Vorarlberg en later Tirol. Elders is het vaak wel droog met soms zon. Het is overal boven ongeveer 1100 meter koud genoeg voor perfecte pistesneeuw.

Zondag schijnt wel in Vorarlberg en Tirol de zon uitbundig, daarentegen komen in Karinthië juist meer wolken voor. Het blijft perfect wintersportweer.

De nieuwe week blijft frisser dan we gewend waren verlopen. Wel kruipt de vorstgrens iets omhoog en kunnen diverse dalen weer groen kleuren. Hoog op de bergen is het na de sneeuwdump gewoon op en top wintersportweer. Kortom het is beter wintersportweer dan het eerder in februari was.

Jeroen Elferink

Wijnen Astrid & Thérèsa

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

skioutlet 2022 grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×