Vandaag sneeuwval, na morgen kaiserwetter!


Wat was het gisteren toch een prachtige dag in Oostenrijk. Na de zware sneeuwbuien (tenminste boven de 1000m) van de afgelopen dagen is het gisteren genieten van optimale condities. Het zonnetje scheen boven een inversie laag mooi en de lucht was daarbij diep blauw. Vandaag is dat wel anders want vanuit het noordwesten is een storing vannacht binnengetrokken. Vooral in het westen valt deze ochtend al sneeuw (of in de lagere dalen wat lichte regen). Ook onze thuisbasis Brixen im Thale meldt verse sneeuw in een dal dat niet meer groen is.

De sneeuwval van vandaag is goed zichtbaar op de animatie hierboven.  Deze ochtend valt er al wat lichte sneeuw in delen van Vorarlberg, Tirol en Salzburg. In de loop van de ochtend kan de sneeuwval zich ook meer in zuidelijke en oostelijke richting uitbreiden. De sneeuwgrens ligt daarbij tussen de 1100 meter in het westen tot 600 meter in Salzburg.  Veel verse sneeuw valt er niet, het is genoeg voor een mooie aanwitting van vooral de groene dalen.

Vanmiddag is het langere tijd droog of droger. Vooral in de dalen is het een tijdje aan de droge kant. De sneeuwgrens blijft min of meer pendelen tussen 1000 meter in Vorarlberg en 600 in Salzburg.  Maar in de loop van vanmiddag en aan het begin van de avond volgt een actievere band met sneeuwval. Hierop kan het even harder sneeuwen. Ook in de lagere delen waar het vanmiddag nog dooide of wat regende gaat het de neerslag over in sneeuw.

Vanavond sneeuwt het nog enige tijd door in de staulagen. Elders wordt het al snel droger. In totaal valt er 5 tot 10 centimeter sneeuw in de dalen, hogerop kan dit oplopen naar ruim 15 centimeter. Lokaal is 20 centimeter mogelijk. De meeste sneeuw valt vooral in de Kitzbuheler Alpen en Pinzgau. Opvallend is dat de hoeveelheden rondom de Arlberg wel meevallen. Dit komt omdat er veel minder wind staat dan tijdens de sneeuwval van laatste week, wat weer minder stuwing teweeg brengt.

Morgen is de stroming gedraaid naar het noordoosten en stroomt er koude Russische lucht Oostenrijk binnen.  Dit komt door de komst van een krachtig hogedrukgebied ten noorden van Oostenrijk. Dit hogedrukgebied gaat het weerbeeld tot zeker de jaarwisseling bepalen.

Het is dan koud met op 1500 meter middagtemperaturen tussen de -12 en -9 graden. Alleen in Vorarlberg is het milder met -5 tot -3. Daarbij wisselen wolkenvelden en zonnige momenten elkaar af. Vanaf Innsbruck oostwaarts kan vooral in de ochtend verspreid nog een sneeuwbui vallen.

De nacht naar zondag verloopt windstil en helder. Daarbij koelt het hard af. In de meeste dalen komt het tot strenge vorst met -10 tot -20!

Zondag wordt de lucht droger en schijnt de zon in een groot deel van Oostenrijk flink. Het hoog zakt af richting Oostenrijk waardoor de koude stroming ook meer en meer wordt afgesnoerd. Op 1500 meter is het in het westen rond of iets onder nul. Het uiterste oosten heeft het nog koud met -6 tot -8.  In de lagere delen kan mist of nevel hangen.

 

Na het weekend wordt het milder maar blijft de zon flink schijnen. In enkele dalen kan het koud blijven met temperaturen onder nul. Op hoogte, boven de inversie, is het met temperaturen constant boven nul mild. Gelukkig is het droog en perfect wintersportweer. Pas woensdag zou een buitje kunnen vallen. Zicht op nieuwe serieuze sneeuwval is er op vandaag na voorlopig niet.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht