Vandaag de start van een nieuwe hittegolf

Vandaag de start van een nieuwe hittegolf

Goed nieuws ! Vandaag maakt een hogedrukgebied een einde aan het koudere wisselvallige weer. Het was de afgelopen dagen met een Noordenwind flink afgekoeld, gisterochtend viel er lokaal zelfs sneeuw tot 2000meter. En afgelopen nacht kwam het onder een heldere hemel zelfs tot grondvorst in de dalen. Maar vandaag wordt het weer warmer en blijft het droog. De nieuwe hittegolf is van start gegaan…

prec_17071606_17071512

Het nieuwe hogedrukgebied is een uitloper van een grotere hogedrukgordel op de oceaan. Vandaag ligt de kern van deze uitloper precies boven Oostenrijk. Maar nog niet overal wordt het vandaag een top zomerdag, vrijwel overal starten we de dag nog grijs, en hoe verder naar het Oosten, hoe langer het vandaag bewolkt en grijs blijft.

Naamloos1

Maar in grote delen van Voralberg en Tirol starten we de dag al met veel zon. Hier vinden we vanmiddag ook de hoogste temperaturen, tot 25 of 26 graden. Oostelijk vanaf het Kaisergebirge en Hohe Tauern is het nog zwaar bewolkt en lost de bewolking maar langzaam op. Uiteindelijk breekt aan het eind van de middag overal de zon goed door. Het wordt in de regio’s waar de bewolking het hardnekkigste is niet warmer dan 20 of 21 graden.

Morgen, maandag, is de lucht overal vanaf zonsopkomst blauw. Het hogedrukgebied is op dit moment het krachtigst en het wordt zomers tot tropisch warm ; 25 tot 30 graden.

Naamloos12

Dinsdag breekt het hogedrukgebied los van het grote hogedrukgebied op de Oceaan en trekt de kern richting het voormalige Oostblok. Hierdoor weet een lagedrukgebied in het Westen van Europa richting het Zuiden te zakken. Hierdoor ontstaat er voor Oostenrijk een stevige stroming vanuit het Zuiden. Het wordt met de dag iets heter, dinsdag wordt het vrijwel overal al Tropisch. In de namiddag en avond is vooral langs de hoofdkam kans op een korte maar verkoelende warmte-onweersbui.

Naamloos123

Na een warme nacht verandert er woensdag nog niet veel. Het is opnieuw zonnig en in de middag heet. Richting het Westen zorgt een fohn voor extra hoge temperaturen, in het Inntal wordt het 33 tot 36 graden ! Elders ook heet met 29 tot 33 graden. Opnieuw is er op de vaste hotspots kans op een korte en verkoelende onweersbui.

prec_17072018_17071512

Vanaf donderdag neemt de onzekerheid toe. We zullen de invloed van het lagedrukgebied ten Westen meer en meer gaan merken in de vorm van steeds zwaardere onweersbuien. Zoals het er nu naar uitziet trekt het lagedrukgebied tot zeker na het weekend nog niet over waardoor we in de warme stroming blijven en de hittegolf aanhoudt.

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Alpen Reizen

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

Reageer mee via Facebook

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De FANtastisch Oostenrijk nieuwsbrief blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit het FANtasche Oostenrijk. Je kunt deze mail een paar keer per maand verwachten.

* verplicht