Vandaag ook storm in de bergen

Februari lijkt zich te ontpoppen als een echte stormmaand. Niet alleen in Nederland staat er veel wind maar ook in Oostenrijk stormt het soms flink. Voor de 2e keer deze maand trekt een flinke storm over. Gisteren kwam het nog tot flinke schade, maar ook vandaag kan de wind opnieuw voor overlast en schade zorgen.


Vandaag liggen de restanten van storm Ciara al boven de Zwarte Zee. Maar dat betekent nog niet dat het rustiger wordt. De straalstroom ligt regelrecht over Oostenrijk en veroorzaakt vandaag vooral in de bergen voor stormwinden. Opnieuw zijn er windstoten van 90 tot lokaal 120 km/u mogelijk. Waarschijnlijk dat opnieuw veel skigebieden (deels) gesloten blijven.


Deze ochtend vallen er verspreid ook een aantal pittige buien. Tijdens buien is er kans op onweer of graupel/hagel. De sneeuwgrens pendelt daarbij tussen de 700 en 1100 meter. Vanmiddag zijn er vooral langere drogere perioden met slechts een enkele bui. Alleen in Oberösterreich blijven meerdere buien vallen. Tussendoor is er kort ruimte voor wat zonneschijn.

Uiteindelijk neemt de buiigheid tijdens de namiddag en avond vanuit het noordwesten opnieuw toe. Nog altijd zijn er windstoten van z’n 100 km/u mogelijk. De buien kunnen kortstondig heftig uitpakken bij een sneeuwgrens tussen de 600 en 900 meter.


In totaal kan er vandaag en morgen 20 tot 30 centimeter sneeuw in de bergen vallen. Het is alleen nog eventjes de vraag hoeveel hiervan echt lekker blijft liggen. Door de wind zal niet overal deze sneeuwlaag fijn meetbaar zijn. Mogelijk dat er enkele flinke sneeuwduinen ontstaan.


Morgenochtend valt er nog een laatste bui, tijdens de middag hebben de droge perioden de overhand. Voorzichtig komt de zon er ook weer bij. Het is tamelijk fris met -4 of -5 op 1500 meter hoogte. Ook staat er minder wind en zullen veel skigebieden weer open kunnen.

Morgenavond en nacht valt de wind zo goed als weg. Een zwak tussenhoog zorgt voor rust en vrij heldere condities. Door deze combinatie kan het in enkele dalen weer matig tot streng vriezen.


Donderdag lijkt een hele aardige dag te worden met niet al teveel wind en slechts een paar wolkenvelden. Vooral tijdens de ochtend is de zon er flink bij. Toch zien we dat een volgend nu nog naamloos (waarschijnlijk Dennis) dichterbij komt.

Tijdens de nacht naar vrijdag trekt een koufront over met opnieuw storm. De sneeuwgrens zakt naar 700 meter. Vrijdag vallen er sneeuwbuien bij een aanhoudende stormwind.


Het weekend brengt mild en rustig weer. De wind draait naar het zuidwesten en tezamen met een fohn kan de temperatuur in enkele dalen oplopen naar 15 tot 20 graden. Kortom voorjaarsachtig. Maandag of dinsdag (timing is nog onzeker) volgt er een overgang naar koeler weer met mogelijk ook weer wat sneeuw voor de dalen.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...