Vandaag tropisch maar blijft het wel mooi?

Vandaag kunnen we even profiteren van een zwak tussenhoog. De afgelopen 3 dagen is op ons weerstation in Brixen im Thale ruim 87mm regen gevallen. Dit is normaal een maandhoeveelheid. Dus het terugkeren van het zomerweer met vandaag tropische temperaturen is meer dan welkom. Maar helaas blijft het niet lang stabiel zoals hierboven op de weerkaart zichtbaar is. De stroming wordt na vandaag tamelijk westelijk en regelmatig trekken storingen en buiengebieden over.

Maar het koele en regenachtige weer van de laatste dagen levert ook bijzondere weerfenomeen op. Zoals deze waterhoos die gisteren werd gespot boven de Bodensee. De lucht was relatief koel bij 16 graden terwijl het water 24 graden is. Door dit relatief grote temperatuurverschil kon zich gisteren een waterhoos vormen.

Vandaag geen waterhozen boven de meren van Oostenrijk. Deze ochtend breekt de zon op de meeste plaatsen snel door, lokaal aanwezig mistbanken of hochnebelvelden. Alleen rondom het Salzburgerland kan het vandaag wat langer duren voordat de zon goed doorbreekt. De zon begint ook langzaam al iets aan kracht te verliezen, het is tenslotte al bijna augustus. Vanmiddag is het flink zonnig maar ontstaan er ook enkele stapelwolken. Hier en daar kan een stapelwolk uitgroeien tot onweersachtige bui. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 24 tot 31 graden. Tropisch is het vooral onder de 500 meter.

Morgen trekt een occlusiefront over Oostenrijk. In de ochtend is er verhoogde kans op buien in Vorarlberg en Tirol. Deze verhoogde kans op buiigheid verplaats zich in de loop van de dag richting het zuiden en oosten. Uiteindelijk is er overal dus kans op een aantal buien. De buien worden het hevigst in Niederösterreich, Karinthië en Stiermarken. Hier is hagel en onweer mogelijk. In onder andere Tirol lijken de buien relatief mild te verlopen. Het wordt voor de buien uit 25 tot 30 graden, na de buien blijft het kwik steken rond de 22 graden.

Donderdag kan het opnieuw lokaal tropisch worden. In de ochtend is het lange tijd zonnig maar in de middag ontstaan vooral rondom de hoofdkam zware onweersbuien. Het is bij voldoende zon prima zwembadweer met 24 tot 30 graden.

Maar zicht op een nieuwe periode met stabiel zomer- of tropisch weer is er voorlopig nog even niet. Vanaf vrijdag kunnen er weer felle buien ontstaan. Augustus gaat wel zwoel van start want de temperaturen zijn niet bepaald magertjes bij 24 tot 28 graden. Maar de buien blijven helaas komen. Al zijn er genoeg mooie en droge momenten

Jeroen Elferink
Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

Snowworld banner groot

Snowworld banner Algemeen

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht