Vandaag ook veel sluierbewolking

Naast zon komt er vandaag ook sluierbewolking voor

Vandaag ook veel sluierbewolking
Het is rustig herfstweer in centraal Europa en ook Oostenrijk. Dagelijks schijnt de zon flink en actie is ver te zoeken. Maar vandaag komt er naast zon ook sluierbewolking voor. Hierdoor heeft de zon het vandaag een stukje moeilijker dan de andere dagen.


Vanmorgen begint de dag met in het uiterste oosten veel ruimte voor de zon. Maar elders trekken er velden met dikke sluierbewolking over. Vooral deze ochtend heeft de zon het her en der moeilijk. Want hoewel het weerbeeld erg vriendelijk oogt, schijnt de zon slechts flets. In de loop van de middag breiden opklaringen zich vanuit het zuidoosten wel over het land uit. De middag verloopt dan weer zonnig in het Salzburgerland en verder oostwaarts. Maar in Tirol en Vorarlberg komen de opklaringen helaas te laat. De zon gaat namelijk al rond half 5 onder, het moment dat de opklaringen ook deze deelstaten bereikt. In de dalen wordt het maximaal 11 tot 14 graden, op 1500 meter is het een graadje of 10.

Vanavond is het overal helder en koelt het hard af. Tijdens de nacht kan wat mist ontstaan maar in de meeste dalen blijft het helder. Met maar weinig wind kan het enkele graden vriezen.

Zondag breekt overal de zon weer door. Van sluierbewolking is geen sprake en met een zuidoostelijke toevoer ontstaat er een zwakke föhn langs de noordkant. Met veel zon langs de noordkant wordt het in de dalen hier 13 tot 17 graden. Maar in Karinthië en Stiermarken heeft zich een hardnekkige inversie gevormd, hier blijft het slechts een graad of 10.

Ook maandag is het nog langs de noordkant zonnig, terwijl het aan de zuidkant iets bewolkter wordt. Neerslag wordt nog niet verwacht, maar op hoogte wordt al wel wat frissere lucht aangevoerd. Op 1500 meter zakt de temperatuur van 10 naar 5 graden.

Storingen komen vanuit het westen dinsdag een stuk dichterbij

In de loop van de week komen storingen vanuit het westen langzaam dichterbij. Dinsdag verloopt bijvoorbeeld een stuk bewolkter en woensdag gaat het uit de bewolking zelfs even een beetje regenen. Daarbij zakt de sneeuwgrens naar 2100 tot 1800 meter, nog altijd erg hoog voor half november. Aan het eind van de week zou er zomaar eens wat meer neerslag kunnen vallen bij een iets lagere sneeuwgrens. Maar een kou-uitbraak of sneeuw tot in de dalen zit er vooralsnog niet in. Ook moeten we ons niet verheugen op al te grote hoeveelheden zoals het er nu naar uitziet.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Superskicard

© superskicard.com

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...