Vandaag nog warm maar kou en sneeuw opkomst

Vandaag is het nog eenmaal warm. Gisteren zagen we opnieuw deze winter veel temperatuurrecords sneuvelen. Zo hadden we in Nederland de vroegste 18 graden ooit, werd het 21 graden in Duitsland en was het oprecht zomers in Frankrijk met 28 graden bij de Pyreneeën. Temperaturen die je niet mag verwachten half februari en eerder thuishoren in mei. Maar in Oostenrijk viel het nog mee met maximumtemperaturen. Gistermiddag steeg de temperatuur in de dalen naar 13 tot 18 graden. De verwachte 20 bleef nog eventjes uit bij gebrek aan voldoende föhnwind en instraling van de zon.

Als we vandaag naar de frontenkaart kijken zien we Oostenrijk nog net in subtropische lucht liggen. Ten westen schuift een koufront dichterbij gekoppeld aan storm Dennis die bij Noorwegen ligt. Met geregeld ruimte voor de zon en hooguit sluierbewolking wordt het nog genieten vandaag. Op 2000 meter ligt het kwik rond de 10 graden, op 3000 meter is het 2 graden. In de dalen kan opnieuw een gooi gedaan worden naar de magische 20 graden.

Later vanmiddag wordt de bewolking dikker en nog voor het avondeten begint het te regenen in oa. Bregenz. Vanavond breidt de regen uit over de rest van Oostenrijk. Het is een onstuimige avond met in de bergen windstoten van 80 tot 100 km/u. Daarbij zakt de sneeuwvalgrens naar 1000 meter. Echter valt er geen dik pak zoals gehoopt. Gemiddeld genomen valt er 5 centimeter sneeuw, alleen het Arlgebergte (lees regio Mittelberg) heeft natuurlijk meer geluk met ongeveer 15 centimeter. Wat opvalt is dat het front komende nacht verpieterd richting het oosten en zuiden. Het is nog maar de vraag of ze echt neerslag in de Karawanken gaan zien.


Morgen ligt het front alweer boven Slovenië maar is het wel gevoelig frisser. Op 1500 meter vriest het net aan en de noordwestenwind voelt kil. Toch is het een prima skidag met lokaal nog een sneeuwbui maar vooral droge momenten en ruimte voor wat zonneschijn. Meer sneeuwbuien bij een lagere sneeuwgrens verwachten we op woensdag.

Een in de berekeningen actiever geworden nieuw koufront trekt over. Daarbij zakt woensdagmiddag en avond de sneeuwgrens naar 500 meter! Kortom het wordt weer wit tot in de meeste dalen.


Het zijn misschien niet de gewenste hoeveelheden sneeuw maar donderdagochtend zullen de meeste van ons wel wakker worden met een vers laagje sneeuw. Mooi voor de foto’s! Donderdag is het nog koel met ruimte voor de zon. Een perfecte skidag.


In de nacht naar vrijdag schampt een front Oostenrijk met mogelijk opnieuw een beetje sneeuw. De sneeuwgrens schommelt nog in de berekeningen, net als de timing van het front. Het Europees model plaats Oostenrijk vrijdag alweer in de zachte aanvoer terwijl het Amerikaans model Oostenrijk nog wat langer koel houdt. Één ding is wel zeker, richting het weekend wordt het opnieuw zachter. Zaterdag stijgt de vorstgrens naar 2000 meter met wat zonneschijn.


Maar de stroming is uiterst zonaal. Uitspraken doen over deze termijnen bij dergelijke kaarten is letterlijk spelen met vuur! Ik durf ook daarom geen uitspraken te doen over het verdere verloop van de 2e voorjaarsvakantie getuige het stromingspatroon hierboven. Wat ik wel kan zeggen is dat het wisselvallig blijft. Een droge dag lijkt een zeldzaamheid.


En om mijn verhaal wat kracht bij te zetten, hier de pluim voor 1500 meter hoogte (prikpunt Salzburg). Vanaf komend weekend kunnen we niks hard maken hoe graag we dat ook zouden willen. Het Amerikaans model is niet bijzonder positief te noemen. De operationele run gaat voor verzachting. Daarentegen kwam het Europees model wel met alleraardigste kaarten (nordstau op 240h kaart). Maar of dat vandaag met het binnen komen van de nieuwste kaarten ook zo blijft is afwachten. Blijf ons dus volgen voor de ontwikkelingen!

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht