Vandaag warme föhn, morgen sneeuwval

Morgen weer sneeuwbeelden?

Vandaag warme föhn, morgen sneeuwval

De weststroming is behoorlijk opgang gekomen en daardoor is het vandaag uitgesproken warm voor de tijd van het jaar. Echter, het weer is niet stabiel; er zijn veel wolken en op de bergen kunnen stormachtige winden optreden, vergezeld van een warme föhn. Vanavond volgt er een omslag naar kouder weer, eindelijk kunnen we sneeuwval verwachten!

Vandaag trekken dikke wolkenvelden over Oostenrijk, waarbij in Vorarlberg af en toe wat regen kan vallen. Elders blijft het nog droog en ontwikkelt zich een warme föhn. In de dalen stijgt de temperatuur naar 10 tot lokaal 18 graden. Naast de hoge temperaturen kan er ook een stormachtige wind op de bergen staan, waardoor enkele skiliften gesloten kunnen blijven.

Vanavond neemt de föhn snel in kracht af en wordt de bewolking dikker, waarna het in Vorarlberg begint te regenen. Gedurende de nacht breidt deze regen zich uit over alle andere deelstaten. Bij aanvang ligt de sneeuwvalgrens rond 1500 meter. Gaandeweg de nacht daalt de sneeuwvalgrens naar 700 meter in het noorden en 1000 meter in het zuiden van Oostenrijk.

Morgenochtend is het volop winterweer in Oostenrijk, althans vanaf 700 tot 1000 meter. Daarboven valt namelijk aanzienlijk wat sneeuw. De meeste sneeuw wordt verwacht in Karinthië en rondom de hoofdkam, waar grote hoeveelheden van wel een halve meter of meer mogelijk zijn. In Vorarlberg valt er minder sneeuw; hier blijven de hoeveelheden vaak beperkt. Morgenmiddag wordt het geleidelijk droger, maar in Karinthië en de aangrenzende deelstaten blijft het nog lang doorsneeuwen.

Zaterdag volgt een prachtige skidag aan de noordkant. Zo schijnt de zon volop en ligt er veel verse sneeuw tot vaak in de dalen. Ook is het koud, de vorstgrens ligt overdag rond 1000 meter! Kortom de voorjaarsvakantie eindigt geweldig. Maar aan de zuidkant blijven wolkenvelden domineren en is nog een sneeuwbui mogelijk.

Ook zondag perfecte wintersportomstandigheden, de vorstgrens stijgt wel naar 1200 meter. Daarboven is het op en top wintersportweer. Later volgt wel iets meer bewolking.

De nieuwe week verloopt aanhoudend kouder, maar zicht op een nieuwe dump is er tot halverwege de week helaas niet meer.

Jeroen Elferink

Summit Travel banner 2020 1000x600

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...