Vandaag winters, maandag 20 graden

Gistermiddag trokken voor het koufront een aantal dynamische (onweers)buien over Oostenrijk

Vandaag winters, maandag 20 graden

Vandaag is het weer helemaal winters in Oostenrijk, maar gisteren was dat nog een ander verhaal. Voor het koufront uit trokken er een aantal opvallend dynamische (onweers)buien over de Oostenrijkse Alpen. Tussen de buien door was er nog voldoende ruimte voor de zon en steeg het kwik naar 11 tot 18 graden. Maar het koufront kwam gisteravond en dat ging niet onopgemerkt. Zo kwam het in veel regio’s tot storm en pittige sneeuwbuien.

Vanmorgen ligt het koufront al ver in Oost-Europa en hebben we nog te maken met een zwakke ‘nordstau’. Hierdoor is het aan de gehele noordkant bewolkt en uit de bewolking vallen enkele sneeuwbuien. Daarbij ligt de sneeuwgrens tot in vrijwel alle dalen. Vanmiddag wordt het geleidelijk droger en breekt de zon vaker door, met name aan de zuidkant. Alleen in Vorarlberg volgen nog meer sneeuwbuien. Daarbij is het aanzienlijk kouder dan de voorgaande dagen, op 1500 meter vriest het ongeveer -5 tot -7 graden vanmiddag.

Komende avond blijft het sneeuwen in Vorarlberg, en deze sneeuwval breidt zich uit in oostelijke richting. Ook in Tirol en later het Salzburgerland kan het geruimere tijd sneeuwen. Doordat het al de gehele tijd sneeuwt in Vorarlberg kan er hier tot in de dalen 20 tot 30 centimeter vallen. In het Arlbergte is zelfs nog veel meer mogelijk, lokaal kan de term dump gebruikt worden. Andere delen van Oostenrijk zijn duidelijk minder bedeeld, er valt veelal een centimetertje of 10. Maar in de lagere dalen soms slechts ook een poedersuikerlaagje.


Morgen trekt een warmtefront van west naar oost. Opnieuw drogere condities in Karinthië, elders langere tijd sneeuwval. Maar de sneeuw gaat gedurende de dag over in regen tot 1800 meter. Later op de middag wordt het droger en breekt geregeld de zon weer door.


Maandag is het vervolgens erg zacht en warm als de wind naar het zuidwesten is gedraaid. Bij een zwakke tot matige föhn stijgt de temperatuur met veel zon naar gemiddeld 20 graden in de dalen. Gemiddeld want het kan zo maar eens wat warmer worden op de bekende föhn plekjes. Op 1500 meter loopt de temperatuur op van -6 vandaag tot +11 op maandag. Een forse stijging!


Dinsdag keert de winter nogmaals terug, een koufront met veel wind en sneeuwval trekt over. En zo blijft het dus stuivertje wisselen tussen vroeg lenteweer en laat winters weer.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Van den Berg Sport skischoen op maat

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...