Weeralarm: zware sneeuwval en storm

Voor vandaag staat er een weeralarm uit voor Tirol, Karinthië en Salzburg. Het ZAMG verwacht hier de komende 24 uur extreem weer. Ook wij kunnen dit beamen als we naar de weerkaarten kijken.

Momenteel ligt er een actieve depressie boven Oostenrijk. Het komt ook niet vaak voor dat een kern van lagedrukgebied zo dicht bij Oostenrijk ligt. Ook zien we dat Oostenrijk precies op de grens ligt tussen verschillende luchtsoorten. Dat kunnen we prachtig terug zien hierboven met de ingetekende fronten. Dit zorgt ook voor grote verschillen binnen Oostenrijk betreft sneeuwgrens, sneeuwhoeveelheid en wind!


Op de weerkaart van deze ochtend zien we het frontensysteem mooi terug op de sneeuwgrenskaart. Over centraal en oostelijk Oostenrijk wordt milde tot zachte lucht getransporteerd. In föhndalen van Nieder- en Oberösterreich kan het vanmiddag 15 graden worden bij een sneeuwgrens van 2000 meter. In Oost-Tirol is de lucht ook zacht maar door de actieve neerslag kan de sneeuwgrens hier nog tot net onder de 1500 meter zakken. Verder westwaarts kom je in de koudere lucht. Hier ook de minste wind en laagste sneeuwgrens. In Vorarlberg kan het vanmorgen tot 800 meter sneeuwen. Groot verschillen dus.


Bij dit alles staat ook nog eens een harde stormwind. Overal ten oosten van Innsbruck kan op de bergen windkracht 11 komen te staan. Daarom zullen ook veel skigebieden en bergpassen gesloten zijn en blijven vandaag. In de dalen zijn windstoten van 130 tot 150 km/u mogelijk. Door het venturi-effect kan dit lokaal nog verder oplopen. Kortom er wordt schade verwacht.


Later vanmiddag wordt het langzaam droger vanuit het Zuiden. De sneeuwgrens stijgt overal ten oosten van Innsbruck naar 1600 tot 2200 meter! Daarbij blijft de wind flink doorstaan. Rustiger blijft het in Vorarlberg maar daar blijft de sneeuwgrens ook veelal rond de 1000 meter.


In totaal kan er weer veel sneeuw bijvallen. Uitschieters op de voor deze maand bekende plekken met 50 tot 100 cm! Ook is hierboven het verschil in de sneeuwgrens fraai zichtbaar.

Uiteindelijk klaart het vanavond en vannacht gedeeltelijk op. De wind zwakt iets af en in enkele dalen kan het nog tot vorst komen. Het weeralarm dat uitstaat wordt dan ook op dat moment ingetrokken.


Morgen keert de rust eventjes volledig terug. Er volgt een overwegend droge dag met wolkenvelden en zon. Alleen in de bergen blijft een harde stormachtige wind staan met windkracht 7 of 8. In de dalen blijft het rustig.

Hebben we dan eindelijk al die sneeuw gehad? Nee!

Dinsdag volgt vanuit Italië een volgend systeem met sneeuwval. Alleen er is een belangrijk verschil: het is een geoccludeerd systeem. Daarbij trekt de kern niet over. Hierdoor zal er dit maal geen storm in de bergen staan. Gedurende de hele dag sneeuwt het opnieuw flink aan vooral de zuidkant. Dan kon er wel weer eens 20 tot 40 centimeter bijvallen. De sneeuwgrens pendelt tussen de 1100 meter in Vorarlberg en 1400 in Karinthië.

Tijdens de dagen die volgen verbeterd het weer drastisch. De zon komt er vaker bij maar het wordt ook zachter. Met een zuidwestelijke aanvoer komt in de dalen de 15 graden grens op grote schaal inzicht.

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Banner Chalethuren Oostenrijk

Grote Banner Chalet Bramberg

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht