Vanmiddag en vanavond zware onweersbuien

Vanmiddag en vanavond zware onweersbuien

Het is deze week erg warm in Oostenrijk. Doordat de stroming zuid(west)elijk is, stroomt er tropische lucht vanuit het Middelandsezee gebied binnen. Maar tegelijkertijd dringen storingen vanuit het Westen zich op. Hierdoor ontstaat er zoals vandaag een explosieve mix voor onweersbuien.

dt.common.streams.StreamServer

Gisteravond kwam het al in Voralberg en Westelijk Tirol tot zware onweersbuien. Deze foto is gisteravond gemaakt vanuit het Oberinntal. De Oostenrijkse weerdienst ZAMG had alleen al gisteren 40.719 onweersontladingen gemeten. Extreem veel !

Maar vanmiddag lijkt het ook in andere delen van Oostenrijk goed los te gaan…

PL2012_large

Want vanuit het Westen volgt voor een koufront uit een hoogtetrog (paarse lijn net naast Zwitserland). Deze trekt vanmiddag van West naar Oost over Oostenrijk. Op de trog wordt de lucht gedwongen te stijgen door druk en windverschillen. Hierdoor worden buien extra gestimuleerd.

2017072106_201707192350_2_stormforecast.xml

Ook het Europese stormcentrum ziet de situatie en verwacht vanmiddag in het level 2 gebied ( Vanaf midden Tirol tot in Karinthie en Stiermarken) de zwaarste buien. Hun waarschuwen voor buien met vooral veel regen, windstoten en grote hagelstenen.

De situatie is bekend, maar wat kunnen we vanmiddag precies verwachten ?

Naamloos321132132123

Op dit moment van het schrijven (=12:00uur) van het weerbericht ligt de trog boven Voralberg. Op de trog is het momenteel bewolkt en vallen er al enkele pittige buien. Maar van zwaar onweer is nog geen sprake.

Voralberg komt er dus redelijk goed vanaf. Hier zullen de buien meevallen. Maar Oostelijker schijnt de zon en is de lucht verder opgewarmd.  Tussen 13:00 en 14:00 bereikt de trog Innsbruck en tegen deze tijd ontstaan er pittigere buien met onweer.

Tussen 14:00 en 15:00 uur bereikt de troglijn het Tiroler Unterland en Oost-Tirol. Vanaf hier worden de buien explosief met grote kans op zwaar onweer, hagel en windstoten.  In Voralberg begint het alweer op te klaren en zijn enkele losse onweersbuien niet uitgesloten.

Na 15:00uur gaat het hard en ontstaan er in het Oosten van Oostenrijk ook talloze buien voor de trog uit. Het zwaarte punt van de buien komt rond de Dachtstein te liggen. In het Zuiden van Karinthie en Stiermarken zullen de buien waarschijnlijk meevallen. Tijdens buien is er grote kans op wateroverlast, hagel tot 5cm en veel onweer. Ook windstoten kunnen schade aanrichten.

En tegen de avond is ook de hoofdstad ook aan de beurt.

mrgn

Is het na de onweersbuien van vandaag gedaan met de hitte en onweer ? Nee helaas niet. Het blijft heet en zwoel, soms zelfs ronduit benauwd. De komende dagen tot aan maandag blijft Oostenrijk op de grens tussen warme en iets koelere lucht liggen. Hierdoor zullen er dagelijk zware onweersbuien ontstaan. Maar vandaag kunnen de buien wel erg hevig uitpakken ten opzichte van de komende dagen.

Wees voorzichtig tijdens de buien, houdt de lokale berichtgeving goed in de gaten.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Alpen Reizen

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...