Later vanmiddag pittige onweersbuien

Later vanmiddag pittige onweersbuien

Gisteren viel het uiteindelijk nog aardig mee met de onweersbuien, op de meeste plaatsen bleef het droog. Daarbij wisselde wolkenvelden en zon elkaar af en met gemiddeld 26 á 27 graden was het een prima zomerdag. Maar vandaag hebben we wat minder geluk, na een zonnige ochtend ontstaan vanmiddag vooral in het westen enkele pittige onweersbuien.

Neerslagverwachting om 19:00 uur

Vanmorgen schijnt eerst de zon nog, al komen er in het midden en oosten van Oostenrijk ook wat wolkenvelden voor. Uit deze bewolking kan in Steiermarken een buitje vallen. Uiteindelijk trekt deze bewolking weg naar het oosten en schijnt overal de zon voor langere tijd. Tegelijkertijd ontstaan er boven de hoogste bergtoppen stapelwolken, die al aan het begin van de middag aan de grens met Italië kunnen uitgroeien tot buien. Aan het begin van de middag ligt het kwik tussen de 24 en 28 graden.

Uiteindelijk kan het vanmiddag op de warmste plekken nog 30 graden worden. Maar de kans op pittige onweersbuien groeit geleidelijk verder. Halverwege de middag vallen er enkele pittige onweersbuien in met name Vorarlberg, zuidelijk Tirol en Oost-Tirol. Aan het eind van de middag kan het in het gehele Alpengebied tot stevige buien komen. Daarbij is kans op hagel, windstoten en veel neerslag in korte tijd. Ook vanavond blijven er pittige onweersbuien vallen, al gaat het aandeel onweer er wel snel uit. Pas in de nacht lossen de meeste buien weer op.

Morgen lijkt het weerbeeld sterk op dat van vandaag. Maar al eerder op de dag ontstaan er buien. Het aandeel pittige onweersbuien is met name in de westelijke deelstaten wel een stuk kleiner. Hiervoor krijgt de atmosfeer namelijk te weinig tijd om op te warmen. Echter in het oosten schijnt nog wel vrij lang de zon, waardoor het hier wel tot stevigere buien komt. Dit zien we ook terug in het profiel van de temperatuur; maximaal 25 in Vorarlberg tot 33 in het Burgenland. Opnieuw bestaat er het gevaar op overstromingen en overlast. Met name als de buien in de avonduren samenklonteren en overgaan in stevige regenbuien.

Zaterdagochtend trekken de regenbuien langzaam weg naar het oosten. Als eerste breekt de zon door in Vorarlberg en Tirol en later ook elders in het land. Het is met een wind die naar het noordwesten is gedraaid een stuk frisser! Vrijwel nergens komen we meer op hittegolf waarden uit. Met maximaal 21 tot 24 graden maakt de hittegolf een officiële pauze.

Hete lucht onderweg naar centraal Europa volgende week

Zondag draait de wind weer naar het zuidwesten, de temperatuur stijgt geleidelijk weer. Overal verwachten we weer zomerse waarden van 25 tot 28 graden. Daarbij is de kans op een bui een stuk kleiner. Vanaf maandag volgt een nieuwe hittegolf. De nieuwe week verloopt waarschijnlijk zinderend heet met medio volgende week maxima van ruim 35 graden!

Jeroen Elferink-Ruijsch

Weersverwachting per streek:

Cityhouse Flipside Groot Banner

Logo Golfclub Nationalpark Hohe Tauern aug 2019

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...