Donderdag vanuit het Westen zware sneeuwval

Van winterweer is momenteel amper sprake in Oostenrijk. Al enkele dagen oprij is het warm en vriendelijk lenteweer. Gisteren nog zagen we 20 graden op de thermometers. Maar de komende dagen loert de winter nog even, er komt sneeuwval aan!
Vandaag komt de wind uit het Zuiden en staat er een stevige föhn. Deze föhn wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied boven Brittannië. Met dit lagedrukgebied inclusief koufront krijgen we donderdag te maken. Vandaag kunnen we eerst nog even genieten van een vrij zonnige en warme dag. Al trekken er soms dichtere sluierwolken over. In Oost-Tirol en Karinthië is het bewolkter. Hier kan een enkele regenbui naar beneden komen. De temperatuur stijgt ondanks wolkenvelden naar 15 tot 22 graden. Met föhn in de regio Salzkammergut 23 of 24 graden.

Morgen ligt het koufront al dichter op Oostenrijk. Nergens is het de hele dag volop zonnig want van tijd tot tijd trekken er dichtere wolkenvelden over. In Karinthië en rondom de hoofdkam kan er uit de bewolking regen of sneeuw vallen. Aan de Noordkant blijft het droog. Door de föhn kan het hier opnieuw ruim 20 graden worden. Wel zijn er zware windstoten van 60 tot 80km/u mogelijk.

Donderdag hebben we te maken met een scherpe 2 deling in Oostenrijk. In Vorarlberg en Tirol trekt in de middag het koufront binnen. Hier draait de wind naar het Noordwesten. Bij intensieve neerslag zakt de sneeuwgrens razendsnel tot 800 meter. Sneeuwval tot in de dalen. Maar aan de voorzijde van het front waait de wind nog uit het Zuiden. In het Flachland is het nog lang zonnig en warm. In Linz kan het 20 graden worden. Aan de Zuidkant stuwen in de warme lucht juist stevige onweersbuien tegen de hoofdkam. Hier kan het tot wateroverlast komen.

Op de weerkaarten ziet dat er dan zo uit. Grote verschillen binnen Oostenrijk. Uiteindelijk trekt in de avond het koufront Oostwaarts. In de nacht naar vrijdag kan het overal tot in de dalen even flink sneeuwen. Er kan 5 tot 20 centimeter sneeuw vallen.

Vrijdag overdag is het koud. De sneeuwvalgrens ligt rond de 1000 meter. Hierboven is de winter dan weer even helemaal terug.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...