Veel onweer en ook wateroverlast

De hitte wordt vandaag verdreven door flinke buien, soms met veel onweer en hagel. Vandaag worden de buien veroorzaakt door een vore (rode lijn), morgen trekt het koufront dat boven Frankrijk ligt over. Dan valt er juist veel regen.

Vandaag begint de dag op veel plaatsen nog zonnig. Her en der trekken er wel wat wolkenvelden over waaruit soms al een bui kan vallen. Verder stijgt de temperatuur nog eenmaal naar hoge waarden van 27 tot 31 graden. Daarbij is de luchtvochtigheid hoog waardoor het zwoel tot benauwd aanvoelt. Al snel ontstaan er stapelwolken en rond het middaguur vallen de eerste regen en onweersbuien. De buien trekken maar langzaam waardoor wateroverlast mogelijk is. Tijdens de onweersbuien komt het tot hagel, windstoten en dus wateroverlast. Ook kan het onweer soms agressief zijn. De buien komen verspreid over Oostenrijk voor. Waar ze precies vallen valt zelfs tot op deze termijn nog niet te zeggen. Er zullen dalen zijn waar het meevalt, maar waar het ook tot erger noodweer komt dan hier beschreven.

Vanavond en vannacht storten de buien weer in en volgen er opklaringen.

Morgen is het de eerste uren na zonsopkomst nog op de meeste plaatsen droog. Maar vanuit Duitsland volgt een koufront welke snel activeert. De middag brengt een gebied met buiige regen naar west Oostenrijk. Hieruit kan ontzettend veel regen vallen, tot wel 20 á 40mm. Wateroverlast hoort bij de mogelijkheid. Richting het oosten is de lucht nog zwoeler en ontstaan juist opnieuw zware onweersbuien. De avond en nacht brengt aan de noordkant aanhoudende regen. Opnieuw kan het tot wateroverlast komen. Het zuiden houdt het droog.

Maandag regent het in de ochtend soms nog flink door. Het is koel met in de ochtend temperaturen onder de 20 graden. In de middag volgen opklaringen. Dan kan het kwik nog stijgen naar 23 tot 27 graden.

Daarna krijgen we te maken met klassiek zomerweer en een stroming uit het westen. Een stabiele periode is eventjes ver te zoeken en dagelijks vallen er buien. Maar tussendoor schijnt de zon soms ook flink en met 23 tot 26 graden is het perfect “doeweer”. Echter wie graag naar een zwembad gaat moet dit dinsdag doen, dinsdag wordt nog eenmaal een hete dag tussendoor met 31 graden.

Jeroen Elferink

Weather Underground PWS IBRIXE2
Weerstation FANtastisch Oostenrijk LIVE
Klik hier voor de mobiel versie

Banner Chalethuren Oostenrijk

Snowworld banner groot

Snowworld banner Algemeen

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht