Veel regen, het oosten droger en op de gletsjers SNEEUW

Veel regen, het oosten droger en op de gletsjers SNEEUW. Veel regen de komende dagen maar in het oosten is het aanmerkelijk droger. De meeste regen gaat aan de zuidkant van de Alpen vallen. Zelfs behoorlijke wateroverlast kan door flinke buien worden veroorzaakt. Vandaag is het overigens nog relatief rustig. Met name in de ochtend kan de zon er flink doorkomen. In de loop van de dag neemt de bewolking vanuit het zuiden toe en kunnen er stevige regen- en onweersbuien vallen. Alles wordt aangestuurd vanuit een groot lagedruk gebied, dat door de Duitse Weerdienst Juliane is genoemd.

Door de omvangrijkheid van dit systeem wordt er aan de westkant koude lucht Europa ingepompt en warme lucht aan de oostkant Europa ingestuwd. En juist die koude lucht is de trigger voor de vele neerslag. Telkens als er relatief koude lucht over het warme water van de Middellandse Zee koerst, snoert zich vaak een lagedruk gebied af en die zorgt ervoor dat de neerslag extra getriggerd wordt. De vochtige lucht botst dan tegen de zuidelijke Alpen aan, is genoodzaakt te stijgen, koelt af en laat al z´n vocht los. In de winter soms goed voor meters sneeuw, in de zomer goed voor liters water per vierkante meter.

Vandaag begint echter lekker maar in de loop van de dag gaan de wolken opbollen en in Vorarlberg, Tirol en Karinthië gaat het flink regenen. In de omgeving van Wenen blijft het echter zo goed als droog en het hele  noordoosten blijft droog en aangenaam warm. Van west naar oost is het 18°C tot 26°C.

Op zondag moet je zeker niet in het westen van Oostenrijk zijn. Daar de hele dag flinke regen en het kan zeker flink doorregenen. Soms wel 15 millimeter in 3 uur tijd en dat gaat zeker voor problemen zorgen. De regen trekt langzaam richting het oosten en komt in de loop van zondag ook in de oostelijke Bundesländer aan. Daar is de neerslagintensiteit veel minder. De temperaturen doen een stapje terug in het westen door de neerslag. Slecht 15°C in het uiterste westen maar dik 25° in het oosten. Boven de 2000 meter kan er ook sneeuw vallen in het westen. De Pitztaler Gletsjer en de Gletsjers bij Sölden gaan dikke sneeuw ontvangen. Bovenstaande kaart is niet gekozen ivm de vorstgrens maar vanwege de neerslagintensiteit. Richting het oosten loopt de sneeuwvalgrens wel op maar de gletsjers liggen hoog genoeg om sneeuw te ontvangen.

Ook maandag is het nog wisselvallig met de meeste neerslag wederom in het westen en opnieuw de zuidelijke deelstaten. Er kan tevens ook weer onweer bijzitten.

Prikpunt Zell am See Kaprun

En ook de pluim geeft geen zekerheid op standvastig zomerweer. De temperaturen klimmen heel langzaam uit het dal maar er is elke dag kans op neerslag. De eerste dagen zijn de neerslagsignalen natuurlijk waanzinnig maar daarna ook niet echt mals. Bij de grootste neerslagpiek op zondag zie je de temperatuur op 1500 meter dippen naar een graad of 6°C. Dikke sneeuw boven de 2000 meter op dat moment.

Dat komt omdat in het oosten van Europa een lagedrukgebied blijft kleven die het weer in Oostenrijk gaat bepalen. Dan hebben de westelijke deelstaten wel weer de beste papieren in de loop van de week en zijn de rollen weer omgedraaid! Voor meer Europees weer kun je ook op deze nieuwe website, Vakantieweer.nu, eens een kijkje nemen. Daar zal je ook berichtjes van mij tegen komen. Maar voor Oostenrijk blijf ik het uiteraard hier voor jullie volgen.

Fijn weekend!

Ronaldo

Zoek en boek je wintersport

You may also like...

×