Veel sneeuw en later klappertanden

Veel sneeuw en later klappertanden

Het komende weekeinde wordt bepaald door een opbouwend hogedrukgebied boven de Oceaan en een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee. Het hogedrukgebied zorgt er later in de week voor dat we de bedsokken weer uit het vet mogen halen. Want er wordt zeer koude lucht vanuit Rusland richting de Alpen gepompt.  Het lagedrukgebied zorgt vandaag en morgen voor aanzienlijke sneeuwval in heel Oostenrijk. Een echte sneeuwdump wordt het niet, maar een dikke 20-30 centimeter moet wel bij elkaar kunnen cumuleren. Het is een zogenaamde sneeuwsandwich, dus alle regio’s profiteren mee. De details:

ZATERDAG:

de wisseldag wordt echt een sneeuwvaldag. In het hele land valt er sneeuw. De sneeuwvalgrens ligt in het uiterste (zuid)oosten eerst rond de 1200 meter, maar daalt in de loop van de dag. In Karinthië ligt de SVG rond de 700 meter en in de rest van het land gaat de SVG richting het Laagland.  Het wordt ook gevoelig kouder en de wind gaat ook een rol spelen. De ijzig koude wind uit noordoost neemt in de loop van de dag toe. Het is op 1500 meter in de vrije atmosfeer slechts -3°C, maar met de wind erbij gaat de gevoelstemperatuur richting -12°C. Op 3000 meter is het al -11°C en voor het gevoel is dat, met een toenemende wind, rond de -20°C. Goed inpakken dus.

ZONDAG:

een gewaarschuwd mens telt voor 2. Was het op zaterdag nog -11°c op 3000 meter, met een pijlsnel dalende temperatuur kunnen we die temperaturen op zondag rond de 1500 meter noteren. De wind neemt echter niet af, dus is de gevoelstemperatuur op zondag -20°C op 1500 meter. Lippencrème in de aanslag zou ik zeggen. De lijnen van gelijke luchtdruk liggen dicht bij elkaar en dat betekent een behoorlijke wind.  Tevens kan het hier en daar ook nog sneeuwen, maar niet meer  zo hard als op zaterdag. In Karinthië is het een tikkie zachter en ligt de SVG rond de 800 meter. Daaronder kan het ijzel geven.  In de nacht naar maandag stopt de neerslag en wordt het droger … en kouder.

DE VERDERE VOORUITZICHTEN:

Op maandag is er nog wat restbewolking van het wegtrekkende lagedrukgebied boven de Middellandse Zee. Maar er wordt ook steeds koudere lucht Europa ingeblazen. Op 1500 meter gaat het richting de -15°C. Gevoelstemperatuur bij een sterke noordoosten wind is dan -25°C. Het blijft droog en de zon komt er ook steeds beter bij. Op dinsdag is dan alle bewolking weggejaagd en kan van de zon genoten worden. Wel op een beschutte plek, want de wind blijft aanwezig uit het noordoosten en de temperaturen zijn heel laag. In de nacht komt zeer strenge vorst voor met minima van -20°C in veel Alpendalen. Op woensdag is zonovergoten en steenkoud. Na woensdag gaan de scherpe kantjes er wel een beetje af qua kou. Daarover later meer.

Fijn weekend!

Ronaldo

Chalet NL 20230223-banner-1200x800-v2.png

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Twinsport WaxenSlijpen Fantastisch-Oostenrijk Banner 1200x700

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×