Veel sneeuw deze week, vrijdag tot in het dal?

Kaprun Kitzsteinhorn 4 nov 2019
Nog even een korte terugblik op gisteren. Na het wegtrekken van een koufront brak de zon flink door. In de koelere en polaire lucht was de lucht strak blauw. De foto hierboven was gisteren in Kaprun. Eindelijk konden de sneeuwkanonnen tot 2000 meter aan. Maar vandaag en later deze week krijgen de sneeuwkanonnen hulp van moeder natuur.


Vandaag ligt Oostenrijk precies op de scheidingslijn tussen twee luchtsoorten. Vanuit het Middellandse Zeegebied wordt milde en vochtige lucht naar het noord gevoerd. Ten noorden van Oostenrijk wordt juist koude lucht naar het zuiden gedrukt. Beide luchtsoorten hebben elkaar vandaag precies boven Oostenrijk ontmoet. Hierdoor is het bewolkt en valt er verspreid over de dag flink wat neerslag.

Vanmorgen ligt de sneeuwgrens tussen de 1600 meter in Vorarlberg en 2300 meter in Karinthië. Vanmiddag begint de sneeuwgrens vanuit het noorden langzaam te zakken. Tegen de avond kan er aan de grens met Duitsland sneeuw tot 1100 meter vallen. Rondom de hoofdkam zal dit 1500 meter zijn. Helaas aan de grens met Slovenië, in het zuiden, blijft de sneeuwgrens nog net de boven de 2000 meter. Kortom grote verschillen. In Tirol, Voralberg en Salzburgerland kan men sowieso spreken van een wintereinbruch in de bergen en hoge dalen.


Vanavond kan er uiteindelijk 15 tot 30 centimeter verse sneeuw gemeten worden. Perfect voor de gletsjers. In Sölden kan ongeveer 20 centimeter tot 1500 meter vallen.

De nacht verloopt droog en toenemend helder. In het westen klaart het het breedst op. Hier is lokaal strenge vorst mogelijk. Elders lichte tot matige vorst mits het lekker openbreekt.


Morgen volgt een rustig dagje met maar weinig wind. Verspreid over de dag trekken er wolkenvelden over waaruit soms een buitje kan vallen. De sneeuwgrens ligt over het algemeen rond de 1400 meter.

Donderdag is er meer ruimte voor de zon. Vooral vanaf Innsbruck oostwaarts kan de zon flink schijnen. In Vorarlberg en rondom de hoofdkam verloopt de dag bewolkter met ook lage wolken die overtrekken. Een typische föhn situatie waarbij een actief front vanuit Italië al half over de hoofdkam loopt.


De vrijdag is nog altijd onzeker. Zoals gisteren al te lezen was, trekt een klein laagje langs Oostenrijk. Alle modellen geven dit systeem een net iets andere koers. Het kan het verschil maken tussen een droge zonnige dag of zelfs sneeuwval tot in alle dalen. De laatste hoofdrun van het Europees model maakt voor vrijdagmiddag er dit van. Tirol heeft dan sneeuwval tot 800 meter. Waarschijnlijk komt de nieuwe run straks opnieuw met nieuwe inzichten.

Doordat de vrijdag nog zo open staat is ook de langere termijn vrij open. In grote lijnen lijkt het weekend koel te verlopen, met daarna iets mildere condities. We gaan het volgen!

Jeroen Elferink

Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht