Veel verse sneeuw en storm

Autobahn besneeuwd

Veel verse sneeuw en storm

Vandaag waait er een koude en sterke noordwestelijke wind in de Oostenrijkse Alpen. Daarbij overheerst de bewolking en vooral aan de noordkant valt er van tijd tot tijd sneeuw. Vooral tijdens de middag intensiveert de sneeuwval vanaf Innsbruck oostwaarts. Het kan soms flink doorsneeuwen met daarbij zware windstoten tot 80 km/u. Er kan dan makkelijk een centimeter of 10 bijvallen. In het zuiden en zuidoosten overheerst juist het rustigere weer met van tijd tot tijd zon. In de lagere delen kan ook wat mist of nevel hangen dat maar moeizaam oplost, kortom grote verschillen binnen Oostenrijk. De temperatuur ligt vrijwel overal onder nul, op 2000 meter vriest het zelfs 13 graden.

Vanavond en vannacht sneeuwt het aan de noordkant tussen Innsbruck en Wenen nog altijd flink door. Uiteindelijk valt er 15 tot 30 centimeter sneeuw bij. Halverwege de nacht stopt de sneeuwval geleidelijk en klaart het op.


Morgen volgt vanuit het westen een nieuwe sneeuwstoring. Eerst schijnt de zon nog enige tijd maar in de loop van de dag volgen vanuit Duitsland enkele stevige sneeuwbuien. De aangevoerde lucht wordt langzaam iets milder en in de lage delen van Vorarlberg kan ook natte sneeuw vallen. Op 2000 meter ligt het kwik rond -9. Daarbij opnieuw veel wind

Zachtere lucht, maar wél veel sneeuw op donderdag!

Zachtere lucht volgt donderdag, een actief warmtefront vanaf de oceaan volgt. Let op hoe de roze kleuren (sneeuw) in blauwe (regen) veranderen rondom Oostenrijk.

De sneeuwbuien van woensdag gaan donderdag langzaam over in frontale sneeuwval als een warmtefront vanaf de oceaan Oostenrijk binnen komt. Mildere en vochtigere lucht zorgen voor waarschijnlijk dikke sneeuwvlokken en oplopende temperaturen. De sneeuwval die eerst stormachtig viel en niet snel wou hechten gaat nu aan alles plakken. Mooie plaatjes zullen volgen maar ondertussen stijgt de sneeuwgrens ook. In de loop van de dag stijgt de sneeuwgrens naar 600 tot 1000 meter. Uiteindelijk in de avond gaat het tot 1400 meter regenen. De dikke sneeuwlaag die in de dalen van Vorarlberg en Tirol valt zal daardoor erg zwaar worden. Ook is er ijzel mogelijk.


Vrijdag ligt Oostenrijk in de zogeheten warmtefront-sector. Het is mild en er vallen regenbuien tot 1600 meter. Daarbij staat een stormachtige westenwind, die in de bergen orkaankracht kan aantikken. Gelukkig volgt in de nacht naar zaterdag het koufront gekoppeld aan dit systeem en daalt de sneeuwgrens weer snel tot dal niveau. Zaterdag volgt dan weer lange tijd sneeuwval.

Kortom turbulent weer met veel wind en sneeuwval. Donderdag volgt een klassiek warmtefront zoals we de laatste jaren niet vaak zagen. Vrijdag snel vergeten en zaterdag weer diep winters. In totaal valt er boven de 1500 meter meer dan 1 meter sneeuw, hieronder valt veelal 40 tot 70 centimeter.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Buffy FANtastisch Oostenrijk

Buffy FANtastisch Oostenrijk… wellicht iets voor jou. De buffy(s) zijn weer te bestellen. We hebben weer een partij binnen gekregen maar let op! Op = Op. Wees er dus snel bij.

Voor een vriendenprijs van € 7,95 per buffy kunnen we deze versturen. Verzendkosten, transactiekosten is inclusief voor Nederlandse verzending. Indien we de buffy’s dienen te versturen naar België dan komt daar nog een kleine bijdrage bij. Je kunt deze buffy’s bestellen op de website van FANtastisch Oostenrijk.

Instagram Banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...