Veilig wandelen in Oostenrijk – 8 tips

Weisssee

Veilig wandelen in de Oostenrijkse bergen: 8 tips

Een goed begin is het halve werk! Zeker als het gaat om bergwandelen. Ga je tijdens je vakantie in Oostenrijk genieten van een tour? Bereidt je dan goed voor. Gabi geeft je 8 tips om ontspannen te kunnen genieten tijdens jouw tour.

1.       Materiaal

Een goede voorbereiding begint met het juiste materiaal. Welk type materiaal je nodig hebt, hangt van de lengte van de tour, het weer en de moeilijkheidsgraad. Zorg voor kleding en schoenen die passen bij jouw tour, neem voldoende eten en drinken mee, en eventueel (extra) regenkleding. Voeg een kaart en/of compass en een paar wandelstokken toe aan je uitrusting, en je kan goed van start! Geschikt materiaal hoeft ook niet perse duur te zijn. Bij de ANWB en Decathlon kan je prima slagen voor goed basis materiaal tegen een acceptabele prijs.

2.       Wandelschoenen

Toch wel het belangrijkste onderdeel van je uitrusting. Met blaren lopen is voor niemand leuk, dus zorg dat je wandelschoenen echt goed passen en ingelopen zijn. Welke schoenen je nodig hebt, hangt af van de tour, het terrein en natuurlijk jouw voeten. Op goede paden zonder sneeuwvelden voldoen flexibelere, eventueel lage, wandelschoenen. Maar ga je hoger de bergen in, dan is een stuggere, hogere wandelschoen prettig voor meer steun. Wil je deskundig advies over wandelschoenen? Breng dan een bezoekje aan Gert van den Berg van Sport2000 in Driebergen. Als podoloog kan hij je perfect adviseren, en zelfs wandelschoenen op maat aanmeten. Voor meer informatie hierover, bekijk deze video.

3.       Jouw conditie

In de bergen wandelen is toch wat anders dan in Nederland wandelen. Van vlakke stukken, naar hoogtemeters maken, voor vrijwel iedereen is dit pittig. Tel daar de hogere altitude bij op, en je snapt dat je lichaam veel harder aan de slag moet. Bouw het daarom rustig op, en ga voor een tour welke past bij jouw conditie en ervaring. En als je in een groep op pad bent, pas je tempo dan aan, aan de ´zwakste´ loper.

4.       Planning

Zorg dat je jouw tour goed plant. Bekijk de kaart kritisch, en bepaal je route en eventueel een alternatief indien er slecht weer komt of iets anders voor valt. Vraag extra informatie bij de plaatselijke VVV over welke routes, hutten en paden open zijn. En laat altijd iemand weten welke tour je loopt, en hoe laat je schat weer terug te zijn. Nog beter; neem iemand mee. Wel zo gezellig!

5.       Het weer

De grootste, kritische factor bij het bergwandelen. Weer kan in de bergen binnen een half uur compleet omslaan. En menig wandelaar is al eens verrast door een flinke stortbui, of nog erger, onweer. Bekijk daarom altijd het weer bericht zo kort mogelijk voordat je met jouw tour start, en houdt ook onderweg de weersveranderingen goed in de gaten.

6.       De natuur

De natuur in de Alpen is geweldig, dat weten we allemaal! En graag willen we het ook zo houden. Respecteer de natuur dan ook tijdens je tour. Laat haar zo achter zoals je haar gevonden hebt, en neem vuilnis en afval weer mee de berg af het dal in. Natuurlijk laten we beschermde flora staan en laten ook de fauna met rust.

7.       Koeien

Een speciaal puntje voor de koeien in de Alpen. De afgelopen jaren zijn er meer en meer berichten gekomen dat er aanvaringen plaats hebben gevonden tussen koeien en wandelaars op tour. Rede te meer om te weten wat je moet doen als je een kudde van de kalme viervoeters op je weg tegen komt. Koeien zijn vreedzame dieren, maar de moeder beschermen natuurlijk hun kroost. Houdt daarom altijd ruim afstand en laat de dieren met rust. ´Koe-knuffelen´ kan in de Nederland ook, dus laat dat in de Alpen achterwege. Probeer een kudde niet te doorkruizen, maar loop er, indien mogelijk, omheen. Mocht je met een hond op pad zijn, dan gelden deze aanbevelingen nog meer!

Bergwandelen honden

8.       Geniet

Maar uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat bergwandelen gewoon geweldig is! En daarom sluiten we af met de tip dat je vooral moet genieten!

Liebe Grüße,

Gabi

En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. Tussen mijn werk als sneeuwsportleraar en bergwandelgids door, houdt ik jullie op de hoogte van nieuwtjes omtrend winter- en bergsport, activiteiten in de Kitzbüheler Alpen en bezienswaardigheden in het mooie Pinzgau!

Liebe Grüße uit Kaprun!

Gabi

Gabi Andrei

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

Logo Holiday Hikes

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds 2 jaar hebben we ook een groep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen.
Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...