Verdwenen skigebieden in Oostenrijk deel 2

Verdwenen skigebieden in Oostenrijk deel 2

We kijken naar Karinthië een deelstaat van Oostenrijk waar enkele bekende skigebieden te vinden zijn.

Enkele van deze bekende skigebieden zijn Bad Kleinkirchheim, Nassfeld, Mölltaler Gletscher en Weissensee. De deelstaat heeft 25 skigebieden waarvan er twee helaas niet meer bestaan. We hebben het over de gebieden Verditz en Dobratsch. Beide gebieden moesten hun deuren sluiten omdat het niet rendabel te krijgen was.

Beide skigebieden waren kleine gebieden en lagen op een afstand van ongeveer 20 kilometer van Villach.

Verditz

Verditz was een gebied met 16 kilometer aan pistes. Om de pistes goed te houden had het sneeuwkanonnen en men kon tot in het dal skiën. Het gebied was uitgevoerd met 5 liften. Drie stoeltjesliften die je van het dal op 600 meter naar de top op 1900 meter bracht.

Daarnaast waren er nog twee sleepliften.

Het gebied worstelde al jaren om te overleven, in 2012 verloren zij de strijd. Het winterseizoen 2011/2012 was het laatste seizoen ondanks dat er een investeerder gevonden was. Het winterseizoen 2011/2012 kon het skigebied op Verditz alleen doorgaan met dank aan de aandeelhouders en privégeld. Toch verloor het gebied in dat jaar meer geld, het was niet meer houdbaar. Na het sluiten in 2012 werden de liften al gedemonteerd en verkocht.

Om het gebied een beetje te redden moest er minstens 25 miljoen euro geïnvesteerd worden. Dit voor het  vervangen van de zwaar verouderde liften en de bouw van minstens 1000 hotelbedden.

Dit is echter nooit gerealiseerd en het gebied is nooit meer opengegaan.

Rosstrattenstüberl: De hut werd in 1992 gebouwd direct naast het bergstation van de liften die omhoog gaan vanuit Heiligenstadt.

Bobratsch

Een ander gebied is het gebied van Dobratsch.  Het gebied sloot in 2003 de laatste lift, op de Dobratsch voor altijd. Hiermee werden de ooit zo populaire hobbyskiwedstrijden op de Villacher Hausberg verleden tijd. Terwijl Villach in 1997 de titel „1. Alpenstadt des Jahres“ kreeg werd een stukje verderop de stichting “Red de Dobratsch” opgericht. Doel was om manieren te vinden om de activiteiten op de Dobratsch verder te ontwikkelen. Er werd sneeuwmachines overwogen maar dat was niet mogelijk vanwege natuur- en waterbeschermingsvoorschriften.

Uiteindelijk moest het gebied haar wintersportactiviteiten in 2003 staken en sloot het gebied voorgoed.

Tegenwoordig komt men hier voor de langlaufloipes en sneeuwschoentochten en kan men rodelen op de heuvels en hebben de skiërs plaatsgemaakt voor skitoerers op de voormalige pistes.

Ooit had het skigebied 7 liften waarvan 5 sleep- en 2 stoeltjesliften en diverse pistes.

Anderen lezen ook:

Summit Travel banner 2020 1000x600

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Banner Chalet.nl FANtastischoostenrijk.nl-1250x800-px

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×