Verdwenen skigebieden in Oostenrijk

kufstein

Pistekaart Kufstein 1985

Verdwenen skigebieden in Oostenrijk. Oostenrijk is het wintersportland bij uitstek, maar toch zijn er een aantal gebieden die hun deuren voor goed hebben sloten.

Het is al een tijd geleden dat we terug gingen in de tijd, dit keer over twee gebieden in Oostenrijk die niet meer operationeel zijn. Diverse kleine gebieden zijn de afgelopen jaren gesloten. De reden is vaak dat men de concurrentie met grotere gebieden niet meer aankonden.

Een van deze gebieden is het skigebied van Kufstein.

Kusfstein 1970

Kufstein 1970

Skigebied Kufstein

Kufstein is een bekend en ook mooi dorp, die je zeker een keer bezocht moet hebben. Maar tot 1997 had dit prachtig dorp een eigen skigebied. Het was geen groot gebied met op haar hoogtepunt 7 liften.

Het begon allemaal in 1952 met de Aschenbrenner lift (lift 1) deze zal later de Kaiserlift gaan heten. Deze lift bracht je vanaf het dalstation in Kufstein naar de top op 1128 m. Het was een één-persoons stoeltjeslift gebouwd door Wolf & Switzeny. Met een capaciteit van 280 pers/uur duurde het 13 minuten voordat je de op de top was.

Kufstein 1990

Kufstein 1990

Hierna werden sleepliften op de Steinberg gebouwd. Om bij de Steinberg te komen, moest je van het Aschenbrenner Haus naar de Steinberg lopen. Hierna werd de Brentenjochlift  (lift 2 en 3) gebouwd en aansluitend de Brentenjoch (lift 4) en daarna de Grabenlift (lift 5) en de Bettelsteiglift (lift 6). De Aschenbrenner lift was al omgedoopt tot de Kaiserlift, maar door de komst van de Grabenlift in vervall geraakt. Deze lift heeft vervolgens als eerste de deuren moeten sluiten samen met de stadslift (7). 

De naam Kaiserlift kwam vrij en kreeg de Brentenjoch deze naam. Overigens kwam op de piste bij lift twee de eerste besneeuwingsinstallaties te staan. Maar vanwege concurrentie, verouderde lift Infrastructuur en een lage ligging hebben ze toch het skigebied moeten sluiten.

Sinds 2015 zijn lift 2 en 3 weer in bedrijf en ongedoopt tot Wilder Kaiser I en Wilder Kaiser II. Beide liften worden in de zomer gebruikt

Meer foto’s vind je op alpinforum.com.

Skigebied Biberg SaalfaeldenBiberg Saalfelden

Een ander verdwenen skigebied is Biberg. Van dit gebied is weinig meer over, maar het behoorde in 1946 bij de pioniers. Ze hebben daarna de boot gemist. De dubbele stoeltjeslift Huggenberg bij de zomerrodelbaan op de Biberg, enkele voormalige lifthuisjes, gangpaden in het bos en de herinneringen van de mensen is nog wat herinnert aan dit verloren gebied.

Het begon allemaal in 1946 waar de eerste één persoonsstoeltjes lift werd gebouwd, de Biberg lift. Dit was toen de eerste stoeltjeslift van het land. Het dalstation lag direct aan de hoofdweg en staat er nog steeds. In het gebied werd in de jaren ’50 en ’60 internationale skiwedstrijden gehouden, die duizenden toeschouwers trokken. Een van de winnaars was Toni Sailer.

De liften en dergelijke werden constant verbeterd en er ontstond het nodige aan horeca in het gebied. In 1960 kwam er nog een sleeplift en in 1979 volgde de Märchenwiesenlift . De enkele stoeltjeslift werd vervangen door de dubbele stoeltjeslift Huggenberg en de Schultersbachlift.

Skigebied Biberg SaalfaeldenToch bleef het gebied verlies lijden en om dit te stoppen, werd in 1986 de Biberglifte aan de Abergbahnen in Maria Alm verkocht. Hoop op betere tijden vervloog snel en het gebrek aan investeringen zorgde voor verdere achteruitgang. Het gebrek aan besneeuwingssytemen werd het gebied fataal. Alle winteractiviteiten werden na de winter van 1997/1998 gestaakt

Alle faciliteiten werden ontmanteld, behalve de Huggenberg lift. Op haar hoogtepunt had het gebied 13 km aan pistes.

Anderen lezen ook:

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Banner Fantastisch Oostenrijk (900 x 600 px)

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×